x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Miniştrii de externe europeni critică Turcia, dar nu întrerup negocierile pentru aderarea la UE

Miniştrii de externe europeni critică Turcia, dar nu întrerup negocierile pentru aderarea la UE

14 Noi 2016   •   23:05
Miniştrii de externe europeni critică Turcia, dar nu întrerup negocierile pentru aderarea la UE

Miniştrii de externe ai statelor membre ale Uniunii Europene, reuniţi luni la Bruxelles, au criticat Turcia pentru represaliile împotriva presupuşilor susţinători au puciului eşuat din iulie, transmite Reuters. Cu toate acestea, propunerea Austriei de a se întrerupe negocierile în vederea aderării Turciei la UE nu a întrunit susţinerea necesară.

"Nu sunt pentru continuarea negocierilor de aderare şi cred că Turcia actuală nu îşi are locul în Uniunea Europeană", a declarat ministrul de externe austriac Sebastian Kurz.

Şefii diplomaţiilor din Luxemburg şi Belgia s-au alăturat criticilor la adresa Ankarei, dar Franţa şi Germania susţin că negocierile cu Turcia nu trebuie întrerupte. "Turcia este prea importantă pentru noi, nu în ultimul rând datorită legăturilor personale apropiate dintre cele două ţări - pentru a ne permite să renunţăm la dialog, în special în aceste vremuri grele", le-a spus omologilor săi ministrul german Frank-Walter Steinmeier.

Şi Boris Johnson, reprezentantul Regatului Unit - care se pregăteşte să iasă din UE - a avertizat asupra reacţiilor exagerate la evenimentele din Turcia, o ţară majoritar musulmană importantă strategic aflată în flacul sud-estic al Uniunii. "Nu trebuie să înghesuim Turcia într-un colţ, nu trebuie să reacţionăm excesiv într-un mod care este împotriva intereselor noastre colective", a declarat el.

Ministrul finlandez de externe Timo Soini a arătat că negocierile sunt singura modalitate de a influenţa Turcia.

În timpul reuniunii Consiliului de Afaceri Externe, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat că este gata să organizeze anul viitor un referendum privind aderarea ţării sale la Uniunea Europeană şi a reafirmat că intenţionează să reintroducă pedeapsa cu moartea. Dacă parlamentul de la Ankara aprobă modificarea în acest sens a legislaţiei penale, negocierile cu UE vor fi evident blocate, observă Reuters.

O sursă oficială de la Bruxelles a declarat agenţiei Reuters că Uniunea Europeană va evalua din nou situaţia din Turcia în 15-16 decembrie. "Ar fi nevoie de un vot majoritar pentru ca negocierile să fie întrerupte şi este clar că în acest moment nu există o majoritate", a declarat persoana respectivă.

Sursa: AGERPRES

×
Subiecte în articol: turcia ue uniunea europeana aderare