x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Declarații INCENDIARE ale ministrului Apărării de la Kiev: Ucraina face parte de facto din NATO

Declarații INCENDIARE ale ministrului Apărării de la Kiev: Ucraina face parte de facto din NATO

de Redacția Jurnalul    |    13 Ian 2023   •   13:55
Declarații INCENDIARE ale ministrului Apărării de la Kiev: Ucraina face parte de facto din NATO
Sursa foto: Hepta

Ucraina face parte de facto din NATO întrucât primește armament de la statele Alianței, spune ministrul Apărării de la Kiev, Oleksii Reznikov, pentru BBC.

El precizează că țările occidentale și-au schimbat viziunea de la începutul conflictului, când se temeau să acorde asistență militară Ucrainei. Totodată, el afirmă că era convins că țara sa va fi ajutată cu armament, inclusiv cu blindate și avioane de luptă. 

"Această îngrijorare cu privire la următorul nivel de escaladare este, în opinia mea, un fel de protocol. Ucraina s-a transformat într-un membru NATO. De facto, nu de iure. Pentru că avem armament, şi știm cum să-l folosim", a precizat înaltul oficial de la Kiev. 

Și Rusia spune că luptă împotriva NATO în Ucraina deoarece statele occidentale trimit ajutor militar masiv.

Ucraina vrea să intre de mai mulți ani în NATO, iar de la începutul invaziei ruse, președintele Volodimir Zelenski cere constant primirea în Alianță.

De cealaltă parte, Rusia consideră că acest lucru reprezintă o amenințare iar Vladimir Putin a cerut înainte de război garanții de la NATO de neextindere spre est. Deși oficialii Alianței Nord-Atlantice au fost verbal de acord, au refuzat să le ofere în scris. 

Declarațiile de acum ale ministrului ucrainean al Apărării pot fi prericuloase, în contextul în care art. 5 din Tratatul NATO prevede că un atac armat asupra unui membru este considerat drept un atac împotriva tuturor. El respinge însă afirmațiile potrivit cărora declarațiile sale sunt controversate. 
"De ce controversate? Este realitatea. Este un fapt. Sunt sigur că într-un viitor apropiat vom fi membri NATO, de iure", precizează Reznikov.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: ucraina Rusia nato