x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ministrul israelian al apărării declanşează o polemică după ce a îndemnat evreii din Franţa să revină în Israel

Ministrul israelian al apărării declanşează o polemică după ce a îndemnat evreii din Franţa să revină în Israel

27 Dec 2016   •   21:10
Ministrul israelian al apărării declanşează o polemică după ce a îndemnat evreii din Franţa să revină în Israel

Ministrul israelian al apărării, Avigdor Lieberman, a provocat o polemică după ce a îndemnat luni evreii din Franţa să părăsească această ţară în semn de protest faţă de organizarea la Paris pe 15 ianuarie a unei conferinţe internaţionale de pace pentru conflictul israeliano-palestinian, la care sunt invitate circa 70 de ţări şi organizaţii, fără însă ca părţile direct implicate în conflict să participe, consemnează agenţiile AFP şi EFE. 

Oficialul israelian a calificat această conferinţă drept o 'versiune modernă' a 'procesului Dreyfus'. Acest caz care poartă numele unui căpitan evreu din armata franceză, judecat în Franţa în 1894 pentru spionaj în favoarea germanilor şi reabilitat în anul 1906, a divizat profund la acea vreme societatea franceză şi este considerat şi în ziua de azi o ilustrare a antisemitismului. 

'Nu este o conferinţă de pace, ci un tribunal împotriva Statului Israel', a spus Lieberman când a făcut comparaţia cu procesul Dreyfus, el îndemnând totodată evreii din Israel să revină în Israel, pentru a da astfel un răspuns 'acestui complot'. 

Însă Consiliul Reprezentativ al Instituţiilor Evreieşti din Franţa (CRIF), s-a delimitat marţi de afirmaţiile lui Lieberman, pe care le-a calificat drept 'excesive şi inexacte', avertizând totodată că asemenea declaraţii riscă să dea apă la moară celor care manifestă sentimente antisemite. 

Guvernul francez intenţionează să-i invite de asemenea la conferinţă pentru a-şi expune opinia pe prim-ministrul israelian şi pe preşedintele palestinian, dar premierul Benjamin Netanyahu - foarte ostil oricărei abordări internaţionale a conflictului isrealiano-palestinian - a respins propunerea de a avea o întâlnire cu Mahmoud Abbas la Paris. AGERPRES

×