x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mişcarea Acţiunea Europeană a cerut guvernului Moldovei să scoată vizele pentru România

Mişcarea Acţiunea Europeană a cerut guvernului Moldovei să scoată vizele pentru România

de Ovidiu Ciutescu    |    12 Aug 2009   •   00:00
Mişcarea Acţiunea Europeană a cerut guvernului Moldovei să scoată vizele pentru România

Mişcarea Acţiunea Europeană din Republica Moldova a cerut , din nou, executivului de la Chişinău eliminarea în regim de urenţă a regimului de vize impus cetăţenilor români. "Ştim deja că viitorul guvern democratic va face acest gest, dar nu trebuie să suferim în continuare pierderi financiare, plătind pentru încăpăţânarea şi incompetenţa unui guvern care a adus deja prea multe prejudicii Republicii Moldova", se arată în apelul trimis premierului Zinaida Greceanîi.



Formaţiunea îi cere să renunţe la vizele impuse în mod abuziv cetăţenilor români: "Considerăm că măcar acum, în ultimele clipe înainte de predarea puterii, guvernul este obligat să-şi repare greşeala printr-o măsură care nu poate fi decât în interesul Republicii Moldova şi al cetăţenilor săi". Mişcarea Acţiunea Europeană menţionează că volumul exporturilor a scăzut, relaţiile de afaceri dintre Republica Moldova şi România fiind afectate în mod direct. "S-au pierdut milioane de dolari, în condiţiile în care ţara noastră, ca de altfel întreaga lume, trece printr-o criză financiară fără precedent", se spune în apleul citat de Agerpres. Formaţiunea mai consideră că o astfel de decizie ar normaliza relaţiile cu Uniunea Europeană, care are cu Republica Moldova un acord ce prevede eliminarea vizelor pentru cetăţenii europeni. Liderul partidului, Anatol Petrencu, a anunţat că a transmis apelul în mod oficial guvernului de la Chişinău.

Dinspre guvernul condus de Greceaîi nu s-a formulat noicio declaraţie în acest sens, un reprezentant al Biroului de presă afirmând că "deocamdată nu a primit mesajul".

Chişinăul a introdus regimul vizelor pentru români începând cu data de 9 aprilie, acuzând că mai mulţi cetăţeni ai României au luat parte la acţiunile de protest de la 7 aprilie. Ulterior, autorităţile comuniste de la Chişinău au declarat că se va renunţa la vize atunci când România va semna Tratatul de bază cu Republica Moldova, după care au condiţionat excluderea acestui program de liberalizarea accesului cetăţenilor moldoveni în spaţiul UE.

Liderii celor patru formaţiuni necomuniste din noul parlament, care au creat o coaliţie majoritară, au anunţat la finele săptămânii trecute că vizele pentru români vor fi eliminate la una din primele şedinţe ale parlamentului. Acest lucru s-ar putea întâmpla la începutul lunii septembrie.

×