x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Misterioasa "Katia” îi compromite pe opozanţii Kremlinului

Misterioasa "Katia” îi compromite pe opozanţii Kremlinului

de Mihaela Matachita    |    28 Apr 2010   •   00:00

Un scandal de compromitere a opozanţilor Kremlinului prin tânăra, frumoasa şi misterioasa "Katia" zguduie Moscova, a relatat AFP. Noua "Mata Hari" rusoaică i-a sedus pe opozanţi şi i-a filmat în secret în ipostaze delicate, apoi a postat imaginile indiscrete pe internet.

Victimele au căzut astfel într-o capcană care aminteşte de modul de lucru al serviciilor secrete sovietice care îi şantajau sexual pe diplomaţii occidentali pentru a obţine informaţii sensibile de la aceştia. Acum, metoda a fost folosită împotriva opozanţilor guvernului premierului rus, durul Vladimir Putin, el însuşi fost agent KGB, pentru a-i pune în încurcătură pe aceştia şi a le scădea autoritatea morală.

Intr-o o înregistrare video postată pe internet săptămâna trecută, trei personalităţi din opoziţie apăreau separat cu misterioasa "Katia" în scene intime, în acelaşi apartament din capitala rusă Moscova. În acele momente, cei trei nu ştiau că sunt filmaţi. Doi dintre ei, un satiric liberal, Viktor Şenderovici, şi fostul conducător al mişcării de extremă-dreapta împotriva imigraţiei ilegale, Aleksandr Belov, au confirmat că ei sunt personajele din înregistrare. Belov a reacţionat pe blogul său, afirmând că "de mai bine de zece ani comentez acţiunile domnului Putin şi ale administraţiei sale de gangsteri (...), ei au ascultat fără a nega, pentru ca, în final, să răspundă cu obscenităţi ilegale".

Al treilea opozant, scriitorul Eduard Limonov, şeful Partidului Naţional-Bolşevic, nu a confirmat. Fiind divorţat, a afirmat pe blogul său că nu vede nimic dezonorant în faptul că nu îşi refuză o femeie.

Kiril Kabanov, fost agent KGB reconvertit la lupta anticorupţie, este de părere că imaginile compromiţătoare, însoţite de muzică şI realizate cu mai multe camere video, sunt opera unor "profesionişti. Totuşi, este puţin probabil ca serviciile speciale ruse FSB (fostul KGB) să fie implicate în acest scandal, fiind "mai curând opera unor societăţi de securitate private care au echipamente tehnice corespunzătoare", a precizat el.

KATIAGATE
Potrivit AFP, scandalul "Katiagate" a început în martie cu o înregistrare în care apărea un bărbat ce semăna cu şeful ediţiei ruse a revistei Newsweek, Mihail Fişman. Cunoscut pentru criticile aduse puterii, acesta era înfăţişat cum inspira o pudră albă alături de o frumoasă brunetă. Fişman a acuzat că a fost ţinta "unei operaţiuni speciale" a autorităţilor. Alţi doi lideri ai opoziţiei au spus că şi ei au fost vizaţi de tentative asemănătoare, cu aceeaşi femeie şi în acelaşi apartament în care ar fi apărut Fişman.

Ilia Iaşin, cofondator al mişcării solidaritatea, a identificat-o pe tânără ca fiind Ekaterina (Katia) Gherasimova, manechin cu care a avut o scurtă legătură în 2008. Iaşin a intrat la bănuieli când Katia l-a invitat în apartamentul ei pentru "o surpriză" în trei, împreună cu o colegă manechin.

Când a întrebat dacă sunt filmaţi, fetele au negat, i-au cerut să se destindă şi i-au oferit cocaină. Atunci, Iaşin a plecat.
Bloggerii apropiaţi opoziţiei au lansat apeluri către oricine poate furniza informaţii cu privire la comanditarii acestui scandal. Dar nu au obţinut nimic, Katia fiind de negăsit.

×
Subiecte în articol: externe