x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Moldova / Cine să fie trădătorul? Comuniştii caută votul de aur!

Moldova / Cine să fie trădătorul? Comuniştii caută votul de aur!

08 Mai 2009   •   00:00

Vladimir Voronin, aflat la final de mandat prezidenţial, a fost propus pentru funcţia de preşedinte al parlamentului, printr-o decizie a Comitetului Central al Partidului Comuniştilor. Fostul şef al comisiei parlamentare pentru probleme juridice şi fost ambasador la Moscova, Vladimir Ţurcan, va deveni adjunctul lui Voronin. Astfel, în cursa pentru postul de preşedinte al Republicii Moldova au rămas doar premier Zinaida Grecianîi şi preşedintele parlamentului Marian Lupu.



Alegerea preşedintelui parlamentului şi a adjuncţilor săi constituie prima etapă în alegerea noilor organisme ale puterii, explică Ţurcan pentru cotidianul rus Gazeta, citat de Agerpres. Totuşi, liderii Partidului Comuniştilor refuză să vorbească despre posibilii candidaţi la funcţia de preşedinte al ţării. "Înainte de aceasta trebuie să fie format biroul permanent al parlamentului şi comisiile parlamentare, trebuie aprobată demisia guvernului. Acest lucru se va întâmpla la 12 mai şi abia în jur de 20 mai se va lua o decizie cu privire la candidatura preşedintelui". Gazeta precizează că, potrivit rezultatelor alegerilor parlamentare, comuniştii deţin 60 de mandate din 101, suficient pentru alegerea structurilor de conducere ale parlamentului şi confirmarea guvernului, nu însă şi pentru alegerea preşedintelui ţării - pentru aceasta este nevoie de 61 de voturi.

Înainte, cel mai probabil candidat al comuniştilor pentru funcţia de preşedinte al republicii era considerat tocmai Ţurcan. Potrivit lui Vitalie Andrievski, analist la Centrul pentru politologie şi tehnologii electorale de la Chişinau, "o asemenea înţelegere fusese stabilită cu Moscova". Potrivit expertului, faptul că Ţurcan nu va fi înaintat pentru funcţia de preşedinte al ţării a devenit cunoscut "practic în ajunul şedinţei în plen". Ţucan consideră discuţiile despre şansele sale la preşedinţie drept lipsite de temei. "Nu are sens să vorbim despre aceasta, pentru că nu suntem convinşi că alegerea preşedintelui va avea loc", a spus politicianul. În cazul în care parlamentul nu reuşeşte să aleagă din două încercări noul şef al statului, preşedintele în exerciţiu dizolvă parlamentul şi fixează alegeri parlamentare anticipate, precizează Gazeta.

La ora actuală, Partidul Comuniştilor intenţionează să negocieze "cât va fi nevoie" cu opoziţia, care "deţine acţiunea de aur de un vot", de acest lucru ocupându-se tocmai Ţurcan. În situaţia în care de pe lista candidaţilor lipseşte numele lui Ţurcan, şanse de a ocupa funcţia de preşedinte al republicii au Marian Lupu şi Zinainda Grecianîi. Însă, în cazul în care negocierile cu opoziţia vor intra în impas, acest post ar putea fi ocupat de un "personaj neutru, cum ar fi preşedintele Academiei de Ştiinţe, Gheorghi Ducu", afirmă Andrievski.

Comuniştilor nu le rămâne decât să-şi convingă oponenţii să accepte un compromis. "Trebuie să prezentăm fapte care să convingă de necesitatea de a vota pentru alegerea preşedintelui, pentru că organizarea de noi alegeri în condiţiile crizei economice globale ar aduce prejudicii colosale bugetului ţării", explică Ţurcan, care consideră că cei care, "din ambiţii politice", fac apel la boicotarea alegerilor prezidenţiale "sunt gata să predea ţara în mâinile haosului economic".

Partidele de opoziţia afirmă că au "rândurile strânse" şi nu vor accepta un troc cu puterea. "Fiecare dintre cei 41 de deputaţi ai opoziţiei este ferm pe poziţie", a declarat preşedintele Alianţei Moldova Noastră, Serafim Urecheanu.

Cu toate acestea, semne de întrebare există deja, notează Gazeta. Urecheanu a fost nevoit să explice că omul de afaceri Veaceslav Platon, ales deputat pe listele electorale ale Alianţei, nu este dat în urmărire internaţională, iar acuzaţiile care fuseseră formulate la adresa sa în Ucraina au fost retrase. De fapt, tocmai Platon este considerat de presa moldoveană drept "mult râvnitul al 61-lea vot".

Ţurcan speră că "oameni rezonabili în opoziţie se vor dovedi mai mulţi decât un singur om". Potrivit fostului ambasador, Partidul Comuniştilor este dispus să ia în calcul orice propunere. "Am fi bucuroşi dacă opoziţia ar propune un profesionist, un tehnocrat", a subliniat deputatul. De asemenea, Ţurcan afirmă că Partidul Comuniştilor este dispus să ofere opoziţiei nu doar funcţia de vicepreşedinte al parlamentului, ci şi patru dintre cele zece comisii parlamentare.

Cu toate acestea, cererile opoziţiei sunt, deocamdată, unele foarte categorice: eliberarea tuturor cetăţenilor care au fost arestaţi după evenimentele din 7 aprilie, renunţarea la acuzaţiile aduse opoziţiei privind tentativa unei lovituri de stat, asigurarea accesului opoziţiei la Televiziunea Naţională.

În opinia lui Andrievski, "cea mai dură condiţie" a opozanţilor rămâne extinderea comisiei pentru anchetarea violenţelor din aprilie. Din această comisie ar trebui să facă parte, în afară de reprezentanţi ai opoziţiei şi societăţii civile, şi reprezentanţi ai Uniunii Europene şi Consiliului Europei. Analistul citat consideră că este puţin probabil ca Voronin şi tovarăşii săi să accepte această condiţie: "Crocodilul nu dă îndărăt". Aceasta înseamnă că în Republica Moldova vor urma "fie negocieri dure, fie alegeri anticipate".

×
Subiecte în articol: externe turcan