x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Moscova-Chisinau-Kiev / "Razboiul nervilor"

Moscova-Chisinau-Kiev / "Razboiul nervilor"

de Vitalie Calugareanu    |    22 Mar 2006   •   00:00
Corepondenta din Chisinau
Tensiunea la frontiera moldo-ucraineana a crescut din nou la inceputul saptamanii, dupa ce ambasadorul Federatiei Ruse la Chisinau, Nikolai Reabov, a cerut autoritatilor moldovene si ucrainene sa anuleze noul regim vamal care-i obliga pe exportatorii transnistreni sa-si inregistreze afacerile in Republica Moldova.
El a amenintat ca, in cazul in care Chisinaul si Kievul nu tin cont "de interesele Rusiei, ea este pregatita sa si le apere". La mai putin de o ora dupa aceasta declaratie, autoritatile separatiste transnistrene au blocat din nou punctele vamale de pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene.

Conferinta de presa sustinuta luni de ambasadorul rus a fost o surpriza, dupa ce vineri Tiraspolul a deblocat punctele vamale Platonovo si Cuciurgan. Reabov a mentionat ca punerea in aplicare a noului regim vamal este "o actiune politica bine orchestrata", care are drept scop "trecerea activitatii economice externe a regiunii transnistrene sub controlul total al Chisinaului". Acest plan ar urma sa se incheie cu "schimbarea actualei administratii de la Tiraspol cu una loiala Chisinaului".

CERERE. Ieri, liderul separatist de la Tiraspol, Igor Smirnov, i-a cerut, public, presedintelui Vladimir Putin sa trimita in Transnistria "ajutor umanitar si militar". I

NTERESE. Reabov a propus anularea noului regim vamal si implicarea mediatorilor, inclusiv a OSCE, in elaborarea unui mecanism care sa ofere garantii ca nu vor mai aparea "blocaje economice" similare. "Nu stiu ce interese au SUA, care au aflat doar ieri ca exista un stat care se numeste Republica Moldova, dupa ce au cautat-o indelung pe harta... Rusia are interesele sale legitime in intreg spatiul ex-sovietic si va insista ca acestea sa-i fie respectate", a declarat diplomatul rus.

×
Subiecte în articol: externe