x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Moscova doreşte o soluţie federală pentru Ucraina. Kiev-ul respinge ideea

Moscova doreşte o soluţie federală pentru Ucraina. Kiev-ul respinge ideea

de Marina Constantinoiu    |    30 Mar 2014   •   19:39
Moscova doreşte o soluţie federală pentru Ucraina. Kiev-ul respinge ideea
Sursa foto: EPA/Intact Images

Ucriana a respins duminică propunerea rusă de federalizare a fostei republici sovietice, rugându-se ca Moscova să înceteze să mai “predice” pe tema asa şi de a se concentra pe propriile probleme.

“Am vrea să recomandăm Rusiei să înceteze să dicteze ultimatumuri unei ţări suverane şi independente şi să îşi îndrepte atenţia asupra situaţiei catastrofale şi a absenţei totale de drepturi ale propriilor minorităţi, inclusiv ucrainene”, a precizat Ministerul ucrainean de Externe.

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a îndemnat, înaintea unei discuţii cu omologul său american, consacrate crizei ucrainene, ca occidentalii să susţină o propunere vizând conferirea mai multor puteri regiunilor rusofone din Ucraina, în cadrul unei structuri federale.
“De ce nu adoptă Rusia cu adevărat federalismul, cum este subliniat, de altfel, în numele statului, Federaţia Rusă”, a răspuns ministerul. “De ce să nu se recunoască alte limbi în afara rusei drept limbi oficiale, inclusiv ucraineana, limba milioanelor de cetăţeni ruşi?”, se mai arată în comunicat, care adaugă:”Învăţaţi să vă puneţi ordine în ţară!”.

“Federalizare” pentru Moscova, “descentralizare” pentru occidentali: ideea unei autonomii întărite pentru regiunile rusofone din estul Ucrainei şi-a croit deja drum, în ciuda voinţei noii puteri proeuropene, care vede în aceasta o manevră de destabilizare, comentează France Presse.

Harkov, Doneţk, Lugansk, Odesa: de trei luni, aceste mari oraşe rusofone sunt agitate de manifestaţii separatiste care adună în fiecare week-end mii de persoane. Cu soldaţii ruşi masaţi, potrivit Kiev-ului şi Washington-ului, de cealaltă parte a frontierei, autorităţile ucrainene se tem de o invazie şi de repetarea scenariului care a permis în trei săptămâni pierderea Crimeii, scriu jurnaliştii francezi.

În faţa riscului unei noi escaladări, ideea unui gest în direcţia rusofonilor este seducătoare pentru occidentali, deseori acuzaţi că s-au jucat cu focul, favorizând venirea la putere a naţionaliştilor din Vest. Unele ţări, printre care Franţa, s-au declarat favorabile unei “descentralizări”, termen preluat de Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), după o recentă misiune în Est. “Interlocutorii noştri şi autorităţile s-au plâns că nu sunt ascultaţi de autorităţile centrale”, a raportat Tim Guldimann, emisar al organizaţiei.

Regiunile orientale, dominate de industria grea, metalurgie şi mine, au deseori impresia că poartă economia pe umeri. Ele se tem că firmele lor, care au puternice legături comerciale cu Rusia, vor deveni primele victime ale unei orientări proeuropene.

Noile autorităţi ucrainene au pus paie pe foc cu proiecte stângace, rapid abandonate, cum ar fi revenirea la limba ucraineană ca singură limbă oficială utilizată în administraţie şi instituirea de vize pentru ruşi, cu riscul declanşării unui “război al vizelor” între două ţări şi de a ameninţa legături de familie sau economice.

×
Subiecte în articol: criza ucraina