x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Munca In UE - Londra impune restrictii

Munca In UE - Londra impune restrictii

de Maria Toader    |    25 Oct 2006   •   00:00
Munca In UE - Londra impune restrictii

Marea Britanie a decis: romanii necalificati vor putea lucra doar la sapa, iar cei specializati vor trebui sa treaca de teste de aptitudini profesionale.

Autoritatile de la Londra s-au tinut de cuvant si au anuntat ieri impunerea unor masuri restrictive pe piata muncii atat pentru romani, cat si pentru bulgari, incepand cu 1 ianuarie 2007. Intr-o declaratie scrisa, prezentata Camerei Comunelor, ministrul britanic de Interne, John Reid, initiatorul acestui amplu demers de "inchidere a portilor", a prezentat decizia Guvernului de a accepta, pe viitor, muncitori necalificati doar in sectorul agro-alimentar. Numarul acestora va fi limitat la 20.000 pe an, dintre care peste 16.000 in agricultura si 3.500 in industria alimentara. Ei vor putea lucra in Marea Britanie doar pentru sase luni, insa nu vor beneficia de ajutoare sau de locuinte sociale, a specificat Reid. Totusi, pentru a apela la muncitori romani si bulgari chiar si in aceste sectoare, "angajatorii vor trebui sa convinga Guvernul ca exista o lipsa reala de forta de munca", a declarat oficialul britanic, citat de Sky News. El a subliniat, de altfel, ca noile dispozitii nu sunt definitive, urmand sa fie "revizuite" o data la un an.

EVALUARE. Chiar si cetatenii calificati din Romania si Bulgaria se vor confrunta cu noi batai de cap pentru a obtine un job in Marea Britanie. Ei vor trebui sa se lupte cot la cot cu cetateni din state non-europene, pentru un permis de munca. Acesta va fi eliberat in functie de pregatirea lor profesionala, care va fi evaluata conform unui sistem pe baza de puncte, relateaza Times. De acest "tratament" special vor beneficia, tot de la 1 ianuarie 2007, si imigrantii tarilor din afara Uniunii Europene. Autoritatile londoneze au tinut sa specifice si statutul studentilor romani, care vor avea la randul lor dreptul sa lucreze, dar numai cu jumatate de norma, conform explicatilor lui John Reid.

REGRETE. Masurile luate de autoritatile din Regat nu au fost bine primite de Comisia Europeana. Bruxelles-ul a declarat ca "regreta" aceasta decizie si ca va sustine in continuare faptul ca muncitorii romani si bulgari ar avea un efect benefic asupra economiei britanice.

REACTIE
Romania nu va recurge la contramasuri in urma limitarii de catre Londra a accesului romanilor pe piata muncii din aceasta tara. Cel putin aceasta a fost pozitia premierului Calin Popescu Tariceanu. Seful Executivului a spus ca o astfel de reactie ar fi anormala, din moment ce Romania sustine 100% liberalizarea pietei muncii din Uniune. Tariceanu a admis ca este dreptul Guvernului britanic de a decide regimul fortei de munca, pe baza regulilor UE, dar a fost de parere ca hotararea de ieri este "o investitie proasta" pe termen mediu si lung, care cultiva teama si retinerea populatiei fata de UE si incurajeaza neincrederea in valorile europene. "Migratia cetatenilor romani catre Marea Britanie nu trebuie considerata ca o amenintare reala, avand in vedere evolutia pozitiva a economiei romanesti si nivelul scazut al somajului din tara", a argumentat Tariceanu. El a mai spus ca Guvernul va continua sa faca eforturi pentru ca "perioada de tranzitie" a restrictiilor impuse romanilor si bulgarilor pe piata muncii de catre autoritatile britanice sa fie cat mai scurta.

×
Subiecte în articol: externe