x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe A murit Gordon Moore, cofondatorul Intel și "guru" din Silicon Valley

A murit Gordon Moore, cofondatorul Intel și "guru" din Silicon Valley

de Redacția Jurnalul    |    25 Mar 2023   •   10:00
A murit Gordon Moore, cofondatorul Intel și "guru" din Silicon Valley
Sursa foto: Twitter/Intel

Co-fondatorul Intel, Gordon Moore, creatorul teoriei privind evoluția tehnologică a cipurilor de calculator, a murit la vârsta de 94 de ani.

Intel și fundația filantropică a familiei Moore au precizat că acesta a murit înconjurat de familie, în locuința sa din Hawaii, potrivit Reuters.

Moore a fost inginerul care a introdus procesoarele "Intel Inside" în peste 80% din computerele personale din lume.

Într-un articol pe care l-a scris în 1965, Moore a observat că, datorită îmbunătățirilor tehnologice, numărul de tranzistori de pe microcipuri s-a dublat aproximativ în fiecare an de când au fost inventate circuitele integrate, cu câțiva ani înainte.

Predicția sa că această tendință va continua a devenit cunoscută sub numele de "Legea lui Moore" și, modificată ulterior la fiecare doi ani, a contribuit la stimularea Intel și a producătorilor rivali de cipuri să își orienteze agresiv resursele de cercetare și dezvoltare pentru a se asigura că această regulă empirică se adeverește.

"Circuitele integrate vor duce la minuni precum computerele de uz casnic - sau cel puțin terminale conectate la un computer central -, comenzile automate pentru automobile și echipamentele de comunicații portabile personale", scria Moore în lucrarea sa, cu două decenii înainte de revoluția PC-urilor și cu peste 40 de ani înainte ca Apple să lanseze iPhone-ul.

După articolul lui Moore, cipurile au devenit mai eficiente și mai puțin costisitoare într-un ritm exponențial, contribuind la impulsionarea unei mari părți a progresului tehnologic mondial timp de jumătate de secol și permițând apariția nu doar a computerelor personale, ci și a internetului și a giganților din Silicon Valley, precum Apple, Facebook și Google.

"Cu siguranță este plăcut să fii la locul potrivit la momentul potrivit", a declarat Moore într-un interviu în jurul anului 2005. "Am fost foarte norocos să intru în industria semiconductoarelor la începuturile ei. Și am avut oportunitatea de a crește de la momentul în care nu puteam face nici măcar un singur tranzistor de siliciu la momentul în care am pus 1,7 miliarde de tranzistori pe un singur cip! A fost o călătorie fenomenală."

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Gordon Moore intel murit silicon valley