Fostul președinte se clatină serios în ultimele zile, atât în sondaje, cât și în discursurile sale aprinse, luptându-se din greu să facă față startului fulminant al noii candidate democrate. De altfel, în unele momente, în timpul discuției lor exuberante de luni seară, Musk părea să se folosească de puterea oferită de statutul de cel mai bogat om al Planetei, precum și de notorietatea platformei sale pentru a-l învăța pe Trump cum să construiască argumente mai bune contra lui Harris.
„Ea crede în stânga radicală!”, a spus Trump la un moment dat despre adversara sa democrată, care i-a șters avantajul în sondaje, în doar trei săptămâni de la anunțarea candidaturii ei.
Fostul lider de la Casa Albă, care a încercat să anuleze rezultatul alegerilor pierdute în 2020, a afirmat apoi în mod nefondat că Biden a fost înlăturat ilegal pentru a-i face loc lui Harris.
„Ea nu a acordat niciun interviu de când a început toată această escrocherie și, spuneți ce vreți, asta a fost o lovitură de stat! A fost o lovitură de stat a unui președinte al Statelor Unite!”, s-a înfuriat Trump, încă din debutul interviului.
Musk a fost de acord cu Trump că Harris este o radicală de stânga și și-a flatat oaspetele. El a lăsat să se înțeleagă că Trump este puternic și adversarii săi democrați sunt slabi. Musk s-a referit și la dușmanii Americii, întrebându-se retoric: „Se tem oare de președintele american sau este cineva pe care nu îl respectă și de care nu se tem?”.
Musk l-a susținut deja până acum pe Trump, iar, luni seară, nu a lăsat niciun dubiu că vrea să îl vadă câștigând un al doilea mandat. „Tu ești calea spre prosperitate. Și cred că Kamala este opusul!”, i-a spus el interlocutorului său.
Musk, care are interese de afaceri uriașe și vrea să-și asigure condiții favorabile din partea următoarei administrații de la Washington, i-a oferit candidatului republican o audiență de cel puțin 1,3 milioane de ascultători simultani, în cel mai prost moment al campaniei sale de până acum.
Proprietarul platformei X a mai prezis că, în zilele următoare, alte peste 100 de milioane de persoane vor viziona conținutul discuției.
Câștig reciproc
Pe alocuri, în timpul interviului, Trump - care, luni întregi, l-a atacat pe Biden din cauza vârstei lui, a bâlbâielii și a dificultăților sale de a încheia uneori propoziții - părea că se bâlbâie, la rândul lui, sau își amestecă vorbele.
Nu a fost clar dacă o problemă audio a fost de vină pentru acest lucru. Atunci când i s-a cerut să ofere o explicație, purtătorul de cuvânt al campaniei lui Trump, Steven Cheung, a răspuns: „De vină trebuie să fi fost auzul dumneavoastră.”.
Conversația extrem de cordială dintre magnat și fostul președinte a arătat, de asemenea, ce are fiecare de câștigat.
Musk a reușit să transmită unui posibil viitor președinte, cunoscut pentru conducerea sa discreționară, bazată pe tranzacții, opiniile sale privind imigrația, economia, limitarea reglementărilor guvernamentale și reducerile fiscale.
Companiile lui Musk, inclusiv „SpaceX”, un actor-cheie în programul spațial al SUA, și „Tesla”, care produce vehicule electrice, pot fi afectate de schimbările în politica administrației de la Washingon.
De altfel, întreaga conversație a fost plină de potențiale conflicte de interese. Niciun american obișnuit nu ar avea vreodată o oportunitate similară, aceea de a fi ascultat de un posibil viitor președinte.
La un moment dat, Musk s-a oferit chiar să ocupe un post în guvernul SUA - poate în cadrul unei comisii de eficiență pentru a reduce statul administrativ. Trump a răspuns, afirmând că i-ar „plăcea” dacă Musk s-ar implica și a precizat că multimiliardarul este „cel mai mare reducător de costuri”. În acest context, el l-a felicitat pe Musk pentru valurile de disponibilizări pe care le-a impus la X.
La rândul lui, Trump a câștigat enorm din cele peste două ore de discuție. Musk nu l-a provocat și nu a contestat în niciun fel afirmațiile false și exagerările sale, cum ar fi, spre exemplu, predicția lui că 60 de milioane de migranți fără documente vor invada Statele Unite, dacă va pierde alegerile din noiembrie.
În timpul discuției, Musk a minimalizat amenințarea încălzirii globale, apărându-și în același timp imperiul, de pionierat, al vehiculelor electrice.
Între timp, Trump avertiza în privința amenințării „încălzirii nucleare”, despre care a spus că reprezintă un pericol mai mare decât „încălzirea globală”. Nu a fost însă clar dacă el a încercat să se refere la energia nucleară - despre care Musk a susținut că „nu este atât de înfricoșătoare pe cât cred oamenii”.
Puterea rețelelor sociale
Întâlnirea a fost un exemplu elocvent al modului în care politica prezidențială a fost transformată atât de rețelele sociale, cât și de divizarea jurnalismului tradițional.
Trump nu ar fi putut fi președinte fără „Twitter”, deoarece apariția sa ca forță politică, în 2016, a coincis cu perioada de glorie a site-ului, transformat în momentul de față în platforma X.
Abilitățile lui Trump de a exploata noul instrument de social media, ca niciun alt politician, au făcut din alegerile prezidențiale din acel an o combinație unică între un lider și momentul său.
Opt ani mai târziu, sub conducerea lui Musk, care propovăduiește libertatea de exprimare neîngrădită, X a desființat multe dintre măsurile de protecție contra propagării falsurilor și a teoriilor conspirației pe site. Prin urmare, X a devenit un loc perfect pentru ca fostul președinte să scape de constrângerile mass-media tradiționale și să își expună realitatea alternativă, care este extrem de populară în rândul milioanelor sale de susținători.
Republicanii se plâng de ceea ce ei spun că este o „acoperire mediatică măgulitoare” a candidaturii lui Harris. Puțini candidați au avut însă parte de un parcurs mai ușor decât cel al candidatului republican, pe X, luni seara.
De altfel, într-un gest care semnalează problemele politice internaționale provocate de evoluția X, comisarul european pentru Piaţa Internă, care are în atribuţii şi domeniul digital, Thierry Breton, îi scrisese lui Musk cu câteva ore înainte de începerea conversației cu Trump, pentru a-l avertiza că trebuie să prevină „amplificarea conținutului dăunător”, ce ar putea fi accesat de către publicul din interiorul UE.
Imediat, Steven Cheung a avertizat pe X că UE ar trebui „să își vadă de treaba ei, în loc să încerce să se amestece în alegerile prezidențiale din SUA”, într-un schimb de replici care părea să fie de rău augur pentru relațiile deja tensionate dintre echipa Trump-Musk și Europa.
Lingușeli în direct
În acest context, după ani de zile în care a evitat „Twitter” și X, Trump l-a lăudat pe Musk.
Cum era de așteptat, Trump a lansat, luni seara, numeroase afirmații false și exagerări, inclusiv cu privire la numărul de migranți care au trecut frontiera, la amploarea crizei inflației, care acum s-a temperat, la problemele sale juridice, la politica energetică a actualei administrații, precum și la teza sa obișnuită, potrivit căreia națiunile străine își aruncă prizonierii peste granița de sud a SUA.
Fără îndoială, ascultând în zilele următoare cele mai importante momente ale conversației, mulți dintre alegătorii lui Trump vor fi de acord cu ceea ce a spus în mare parte fostul președinte, într-un mod care subliniază viabilitatea sa politică, chiar și după ce Harris a relansat cursa pentru Casa Albă.
În anumite momente, Trump a expus argumente mai coerente și mai concentrate pentru un al doilea mandat decât a făcut-o în ultimele zile, atunci când a părut să fie derutat de schimbarea unei campanii pe care credea că este pregătit să o câștige împotriva lui Biden.
El și Musk i-au acuzat pe actualul președinte și pe vicepreședinte că au adoptat politici de cheltuieli care au alimentat o inflație dureroasă pentru milioane de americani.
Cu toate acestea, șerpuiturile retorice constante ale lui Trump și amplificarea teoriilor conspirației au demonstrat, de asemenea, de ce mulți alegători îl disprețuiesc și de ce există mari semne de întrebare cu privire la rata sa de aprobare în rândul alegătorilor din suburbii și al femeilor din statele cu electorat indecis.
La început, se părea că evenimentul organizat pe platforma X va deveni o nouă metaforă pentru eșecurile lui Trump, deoarece a fost întârziat de probleme tehnice.
Musk a susținut că un atac distribuit, de tip „denial-of-service” - menit să blocheze serverele companiei pentru a provoca o întrerupere - a fost de vină, deși nu a fost posibil să se confirme cine a fost responsabil pentru problema de ordin tehnic, care a întârziat discuția cu 40 de minute.
„Există multă opoziție față de faptul că oamenii doar ascultă ce are de spus președintele Trump.”, a spus Musk, încercând să explice cauza presupusului atac cibernetic.
Episodul penibil a amintit însă de fiasco-ul suferit de X în timpul lansării campaniei fostului candidat republican Ron DeSantis, difuzat pe aceeaşi platformă şi marcat, la fel, de probleme tehnice.
Echipa de campanie a Kamalei Harris a răspuns, de altfel, rapid, difuzând o postare de pe „Trump Truth Social”, de anul trecut, care îl ataca pe guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, în legătură cu începutul cu probleme al campaniei sale primare, într-un eveniment difuzat pe „Twitter Spaces”, cu Musk.
Evenimentul a marcat întoarcerea lui Trump la X, cunoscut anterior sub numele de „Twitter”, unde fusese interzis de proprietarii anteriori ai platformei, după asaltul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului SUA, lansat de către susținătorii fostului președinte. Contul lui Trump a fost recuperat de Musk.
Cine a ascultat întreaga conversație de două ore, de luni seară, a aflat mult mai multe despre evoluția opiniilor politice ale lui Musk - și despre dorința sa tot mai mare de a-și folosi puterea și averea pentru a le exprima - decât ceva nou despre Trump. Fostul președinte a fost extrem de recunoscător pentru un nou prieten, într-o perioadă în care are nevoie de susținere mediatică.
„Ești un tip extraordinar, ai făcut o treabă incredibilă. Ești o mare inspirație pentru oameni!”, i-a transmis Trump lui Musk, înainte de a-și lua rămas bun de la gazda sa.