x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe NASA va efectua zboruri de supraveghere seismică

NASA va efectua zboruri de supraveghere seismică

27 Ian 2010   •   00:00

NASA va realiza zboruri de supraveghere seismică în Haiti şi Republica Dominicană după cutremurul devastator din Port-au-Prince, pentru a detecta eventuale semne prevestitoare ale altor cutremure, a anunţat agenţia spaţială americană, citată de AFP.



NASA va folosi un sistem radar foarte sofisticat, UAVSAR (Uninhabited Aerial Vehicle Synthetic Aperture Radar), pentru a detecta eventualele schimbări în faliile geologice din Hispaniola, insula împărţită de Haiti şi Republica Dominicană. "UAVSAR ne va permite să suprindem în imagini deformarea suprafeţei solului şi alte modificări geologice legate de cutremurul de la 12 ianuarie", a explicat Paul Lundgren, din cadrul Jet Propulsuion Laboratory al NASA din Pasadena, statul California (vestul SUA). "Aceste imagini ar putea dezvălui semne că replici sau alte cutremure puternice ameninţă să se producă într-o altă parte a aceleiaşi falii", a mai spus Lundgren, care a precizat că acest sistem radar ar putea semnala şi riscul producerii unor alunecări de teren.

Sistemul UAVSAR este programat pentru o misiune de observaţie şi măsurare, timp de trei săptămâni, a pădurilor tropicale din America Centrală, a activităţilor vulcanice din regiune şi a siturilor arheologice Maya. Programul zborurilor la o altitudine de 12.500 de metri va fi extins pentru a cuprinde şi Hispaniola, a precizat NASA în comunicatul său. UAVSAR emite pulsaţii sub forma unor microunde către sol. Acestea permit detectarea şi măsurarea deformărilor uşoare ale suprafeţei terestre, precum cele provocate de cutremure, vulcani, alunecări de teren sau gheţari. NASA a mai folosit acest sistem radar sofisticat pentru a studia falia Saint Andreas din California. UAVSAR a părăsit centrul de cercetare a zborurilor Dryden din Edwards (California), la bordul unui aparat de tip Gulfstream III modificat al NASA la 25 ianuarie. (MFM)

×
Subiecte în articol: externe