Numărul de copii născuţi în Italia a atins un nou minim în 2018, populaţia ţării a scăzut, iar media de vârstă a crescut, arată date preluate miercuri de Reuters de la biroul naţional de statistică ISTAT.
Anul trecut, în Italia au fost înregistraţi aproximativ 440.000 de nou-născuţi, cu circa 18.000 mai puţini decât în 2017. Numărul este cel mai redus de la unificarea Italiei, în 1861, a precizat ISTAT.
Populaţia Italiei a scăzut cu 124.000, la 60,36 de milioane; 2018 a fost al patrulea an consecutiv de scădere, iar numărul locuitorilor a ajuns cu 400.000 mai mic decât în 2014 - o pierdere echivalentă cu populaţia oraşului Bologna, cel de-al şaptelea ca mărime din Peninsulă.
Numărul italienilor plecaţi în străinătate a crescut cu 1,9% faţă de anul precedent, iar numărul de rezidenţi noi veniţi din străinătate a scăzut cu 3,2%. Străinii aveau în 2018 o pondere de 8,7% din populaţie, ceea ce înseamnă că în ţară trăiau 55,1 milioane de italieni, cu 677.000 mai puţini decât în 2014, adică cu echivalentul populaţiei din Palermo, al cincilea oraş italian.
Provincia Bolzano din nord, de la frontiera cu Austria, a fost singura în care natalitatea a depăşit anul trecut mortalitatea. Proporţia cea mai ridicată a deceselor s-a înregistrat în regiunea Liguria din nord-vest.
Economiştii consideră criza demografică - caracterizată prin scăderea populaţiei şi îmbătrânirea forţei de muncă - una din cauzele stagnării economiei. Guvernul instalat anul trecut la Roma se opune austerităţii şi a sporit ajutoarele sociale, promiţând în paralel şi o relaxare a fiscalităţii, pentru a creşte veniturile populaţiei. Potrivit autorităţilor, câştigurile insuficiente sunt unul din motivele pentru care multe familii italiene nu doresc să aibă copii.
"Suntem într-o stare groaznică", a comentat ministrul de interne şi vicepremierul Matteo Salvini, liderul partidului de dreapta Liga, la aflarea rezultatelor publicate de ISTAT. "Aceasta este adevărata criză, nu ecartul dobânzilor la titlurile de stat sau criza economică", a adăugat el.
AGERPRES