x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe NATO cere Europei să investească în apărare

NATO cere Europei să investească în apărare

04 Apr 2017   •   11:46
NATO cere Europei să investească în apărare

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a cerut Germaniei şi altor state europene să crească cheltuielile pentru apărare, potrivit unui interviu publicat în ediţia de luni a ziarului german de afaceri Handelsblatt, relatează DPA. Stoltenberg a declarat că europenii nu trebuie să cheltuiască mai mult pentru apărare pentru a-l mulţumi pe preşedintele SUA, Donald Trump, care a insistat ca membrii Alianţei să aloce mai multe fonduri. Acţiunea este necesară în contextul proximităţii geografice a Europei de zone de criză cum sunt Rusia, Siria şi Irak, a declarat Stoltenberg. 

'După Războiul Rece, reducerea cheltuielilor a fost o măsură potrivită', a apreciat secretarul general al NATO. 'Dar dacă reducem cheltuielile atunci când scad tensiunile, trebuie de asemenea să putem creştem cheltuielile pentru apărare când tensiunile cresc - şi acum acestea sunt în creştere', a spus Stoltenberg, citează Agerpres.

În cadrul unei reuniuni a miniştrilor de externe ai NATO, care a avut loc vinerea trecută, la Bruxelles, ministrul de externe german Sigmar Gabriel a afirmat că este 'complet nerealist' ca ţara sa să poate atinge pragul de contribuţie la cheltuielile destinate apărării de 2% din Produsul Intern Brut, stabilit de NATO în 2006. 

Stoltenberg a apreciat că negocierile pentru Brexit între UE şi Marea Britanie nu vor pune în pericol Alianţa militară. 

×
Subiecte în articol: nato europa apărare