x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe NATO trimite arme în Ucraina, la foc automat

NATO trimite arme în Ucraina, la foc automat

de Şerban Mihăilă    |    10 Mar 2022   •   07:30
NATO trimite arme în Ucraina, la foc automat

În decurs de două săptămâni, invazia Rusiei în Ucraina a declanșat una dintre cele mai ample și mai rapide operațiuni de transfer de arme din istorie. SUA și aliații lor din NATO au mobilizat avioane, trenuri și convoaie de camioane pentru a ajuta Kievul să aibă cât mai multe rachete și echipamente militare, în încercarea de a face față agresiunii rusești. Occidentul se grăbește, deoarece se teme că ritmul de furnizare a armamentului ar putea încetini considerabil, dacă Rusia preia controlul asupra unor orașe și autostrăzi din vestul Ucrainei. 

Pe cale rutieră și feroviară, Cehia a trimis forțelor ucrainene aproximativ 10.000 de grenade propulsate de rachete, numai săptămâna trecută.  

În Polonia, aeroportul regional din Rzeszow, plasat la aproximativ 100 de kilometri de granița ucraineană, a fost atât de aglomerat de avioanele militare de marfă, încât, în weekend, unele zboruri au fost deviate până la eliberarea pistelor.

Mai mult, potrivit corespondenților publicației „The Wall Street Journal”, pe autostrăzile poloneze vehiculele de poliție escortează camioanele de transport militar spre graniță, iar alte convoaie se strecoară în Ucraina pe drumuri secundare, acoperite de zăpadă, prin munți.

Cursă contracronometru 

Cursa pentru livrarea de arme către Ucraina a devenit o operațiune fără precedent. După ce au exclus trimiterea de trupe pe frontul din Ucraina, aliații occidentali au încercat să echipeze într-un timp record armata ucraineană, mult mai slab dotată decât trupele invadatoare. 

O mare parte din echipamentul care ajunge în Ucraina provine de la membrii NATO din Europa Centrală și de Est, care au fost aliați sau au făcut parte din fosta Uniune Sovietică. SUA susțin că Washingtonul și aliații săi din NATO au trimis 17.000 de arme antitanc în Ucraina, majoritatea furnizate de armata cehă.

În condițiile în care navele de război rusești controlează coasta Mării Negre, iar spațiul aerian al Ucrainei devine tot mai periculos, SUA se grăbesc să transporte arme pe uscat înainte ca Rusia să blocheze și drumurile. 

Oficialii americani spun că au livrat deja cea mai mare parte din ajutorul în arme și asistență, în valoare de 350 de milioane de dolari, promis de administrația Biden la sfârșitul lunii trecute. Într-un efort fără precedent, Congresul SUA ia acum în calcul autorizarea a încă 12 miliarde de dolari pentru Ucraina și aliații ei din Europa de Est. 

Încălcarea tradițiilor

Guverne care altădată erau reticente în privința transferului de armament sau nu voiau să supere Rusia s-au alăturat acestei operațiuni. 

Deși istoric neutră, Suedia a promis Kievului 5.000 de arme antitanc. Berlinul - care, în urmă cu numai trei săptămâni, bloca Estonia să transfere obuziere de fabricație germană către Ucraina - trimite acum peste 2.000 de arme antitanc și antiaeriene. Italia, mult timp un jucător pasiv în cadrul NATO, a promis, de asemenea, arme, iar Spania a oferit lansatoare de grenade. De teama de a nu provoca Moscova, alte state preferă să treacă sub tăcere ajutorul acordat Ucrainei. 

Efortul aliaților este susținut de cetățeni obișnuiți din Europa și SUA, care spun că achiziționează online echipament de vânătoare - pentru a ocoli regulile care interzic transportul de echipamente militare - și îl direcționează către prietenii ce se îndreaptă spre Ucraina. 

În Varșovia, spre exemplu, o femeie în vârstă de 67 de ani se ocupă de contrabanda cu ochelari de vedere pe timp de noapte pentru armata ucraineană, iar alți polonezi trimit pe front veste antiglonț.

×
Subiecte în articol: Ucraina NATO