x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe „Statele NATO și UE iau în calcul trimiterea de trupe în Ucraina”. Anunț-șoc al premierului slovac

„Statele NATO și UE iau în calcul trimiterea de trupe în Ucraina”. Anunț-șoc al premierului slovac

de Şerban Mihăilă    |    27 Feb 2024   •   12:27
„Statele NATO și UE iau în calcul trimiterea de trupe în Ucraina”. Anunț-șoc al premierului slovac
Sursa foto: Hepta

Premierul Slovaciei, Robert Fico, susține că statele membre NATO și UE se pregătesc să trimită trupe în Ucraina.

Robert Fico, lider populist pro-rus, nu a oferit detalii despre modul în care soldații occidentali ar putea fi trimiși să ajute Kievul. Comentatorii politici sunt însă de părere că șeful executivului de la Bratislava încearcă, probabil, doar să agite spiritele.

Anunțul lui Fico a fost făcut înaintea unei reuniuni organizate în grabă de liderii europeni, la Paris, din cauza a ceea ce consilierii premierului, citați de publicația britanică „The Telegraph”, susțin că este escaladarea agresiunii rusești din ultimele săptămâni.

Organizarea reuniunii sugerează faptul că „o serie de state membre NATO și UE iau în calcul posibilitatea de a-și trimite trupele în Ucraina, pe bază bilaterală”, a declarat Fico, în cadrul unui briefing televizat, după o reuniune a Consiliului de Securitate al Slovaciei, scrie „The Telegraph”.

„Nu pot spune în ce scop și ce ar trebui să facă acolo.”, a mai spus el, adăugând că Slovacia, membră a UE și a NATO, nu va trimite soldați în Ucraina.

Fico, ales în octombrie anul trecut, a declarat că această mișcare ar putea risca o escaladare a conflictului din Ucraina.

Nu este clar nici dacă el s-a referit la perspectiva trimiterii de trupe occidentale în Ucraina, în timp ce războiul este încă în desfășurare.

Perspective beligerante

Deși aliații NATO au cheltuit miliarde de euro pentru a furniza arme Kievului și antrenează forțele ucrainene în statele vestice, capitalele occidentale au refuzat să ia în calcul până acum prezența trupelor terestre în țara invadată de ruși, pentru a evita intrarea într-un conflict direct cu Moscova.

Acest lucru nu a împiedicat însă discuțiile despre viitoare desfășurări de forțe, în vederea organizării de exerciții militare pentru îmbunătățirea capacității de luptă a armatei Kievului, după ce războiul se va încheia.

Spre exemplu, înainte de a se retrage din funcție, Ben Wallace, fostul ministru britanic al Apărării, a sugerat că Regatul Unit „va staționa mai multe trupe în Ucraina decât a făcut-o vreodată”.

Marea Britanie, Germania, Franța, Franța, Olanda și alte națiuni occidentale au acorduri de securitate pe termen lung cu Kievul, care deschid perspectiva unor misiuni de antrenament similare.

Întrebat despre comentariile lui Fico, Petr Fiala, prim-ministrul ceh, a declarat: „Cu siguranță, Republica Cehă nu se pregătește să trimită soldați în Ucraina. Nimeni nu trebuie să își facă griji în această privință!”.

Joc dublu?

Fico a fost propulsat la guvernare pe baza promisiunii de a opri ajutorul militar acordat Ucrainei și de a se opune sancțiunilor occidentale contra Rusiei.

De atunci, liderul slovac pare să se fi răzgândit în privința promisiunii sale centrale din campanie, iar exporturile private de arme continuă să curgă către Kiev.

Ascensiunea lui la putere într-o țară care se învecinează cu Ucraina a fost unul dintre primele semne ale unei saturații crescânde față de războiul din Europa de Est.

Slovacia s-a transformat, de asemenea, într-un exemplu util pentru Kremlin, care se străduiește din greu să demonstreze sprijinului tot mai scăzut al Occidentului pentru Ucraina.

Fico s-a aflat printre liderii occidentali care au participat la discuțiile de luni seară, de la Paris, atât pentru a-i transmite președintelui Vladimir Putin mesajul că Europa este decisă să sprijine Ucraina, cât și pentru a contracara povestea Moscovei, potrivit căreia Rusia este obligată să câștige un război intrat acum în al treilea an.

Președintele francez, Emmanuel Macron, i-a găzduit pe liderii a 17 țări din UE, precum și pe miniștri și oficiali din Marea Britanie, Statele Unite și Canada.

Anterior, Fico declarase că reuniunea demonstrează eșecul strategiei Occidentului în privința Ucrainei. El mai afirmase că va participa la întrunire într-un spirit constructiv, deși subiectele propuse spre dezbatere i-au provocat „fiori pe șira spinării”.

În ianuarie, liderul slovac preciza că nu există „niciun război la Kiev” și a descris viața din capital ucraineană ca fiind „absolut normală”.

Europenii adoptă o poziție agresivă

În urma întâlnirii de la Paris, Macron a anunțat că va fi creată o nouă coaliție pentru a furniza Ucrainei rachete cu rază mai lungă de acțiune, precum și muniții, adăugând că nici măcar trimiterea de trupe terestre occidentale pentru a lupta împotriva invaziei rusești nu ar trebui exclusă.

„Nu există un consens astăzi pentru a trimite trupe terestre (...) dar nimic nu ar trebui exclus. Vom face tot ceea ce este necesar pentru a ne asigura că Rusia nu poate câștiga acest război.”, a declarat Macron, după întâlnirea de la Paris.

El a mai spus că noua coaliție va fi înființată pentru a furniza Ucrainei „rachete și bombe cu rază medie și lungă de acțiune” și a adăugat: „Suntem convinși că înfrângerea Rusiei este indispensabilă pentru securitatea și stabilitatea în Europa!”.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: trupe ucraina nato ue