x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe "Netanyahu de Chişinău” a fost eliberat

"Netanyahu de Chişinău” a fost eliberat

de Marina Constantinoiu    |    23 Apr 2009   •   00:00
"Netanyahu de Chişinău” a fost eliberat

Cetăţeanul româno-american Johnattan Jerusalayem Netanyahu, reţinut la 10 aprilie la Chişinău, a fost eliberat joi şi continuă să fie cercetat penal în libertate, având interdicţia de a părăsi localitatea, transmite Pro Tv Chişinău, preluat de Mediafax.



Judecătoria sectorului Rîşcani a respins joi cererea procurorilor de a prelungi mandatul de arest pentru încă 30 de zile. Procurorii îl învinuiesc pe Netanyahu că ar fi participat la distrugerea de bunuri în timpul manifestaţiilor violente din 7 aprilie, ceea ce el nu recunoaşte. "Procurorii au avut la dispoziţie 15 zile să aducă noi probe. Ei nu au găsit nimic şi de aceea el a fost scos de după gratii", a declarat avocatul lui Netanyahu, Roman Mihăeş.

"Nu am nici o vină (...) din curiozitate m-am dus acolo. M-am dat mai într-o parte şi pe urmă poliţiştii au aruncat cu grenade lacrimogene. Din beţia aceasta am început şi eu să arunc nişte pietre", a explicat Netanyahu.

VIZITAT DE CONSULUL AMERICAN. Netanyahu, ale cărui documente de identitate au fost prezentate în exclusivitate de Jurnalul Naţional, a fost reţinut acum două săptămâni, fiind acuzat de participare la acţiuni de uzurpare a puterii de stat, dar miercuri încadrarea sa a fost modificată, el rămânând acuzat de participare violentă în cadrul manifestaţiilor din 7 aprilie de la Chişinău.

Netanyahu, care deţine cetăţenia română, dar şi pe cea americană, a fost vizitat de două ori în detenţie, la Penitenciarul nr. 13 din Chişinău, de consulul american în Republica Moldova. De altfel, Serviciul Consular al Ambasadei SUA la Chişinău a declarat, pentru Mediafax, că nu Netanyahu i-a contactat, ci reprezentanţii Consulatului au fost cei care au aflat despre arestare şi, în baza prevederilor Convenţiei de la Viena, au solicitat accesul imediat la conaţionalul arestat. "Iar Statele Unite îşi asumă responsabilitatea de a asigura în modul cel mai serios binele propriilor cetăţeni", a afirmat Consulatul.

"Când am aflat de arestarea lui, am luat imediat măsuri pentru a-l întâlni. Guvernul moldovean ne-a acordat acces la acesta în două ocazii", a precizat Consulatul, adăugând că "astfel de vizite sunt normale şi obişnuite în ceea ce îi priveşte pe cetăţenii americani aflaţi în închisoare în străinătate".

"Principalul scop a fost de a garanta că primeşte un tratament acceptabil pentru a-i asigura starea de bine, dar şi de a-i oferi informaţii care să-i asigure accesul la asistenţa juridică, dar şi de a transmite date despre situaţia lui acelora pe care doreşte să-i informeze", a afirmat sursa citată.

Contactat de Jurnalul Naţional, avocatul lui Johnattan Jerusalaeym Netanyahu ne-a declarat că nimeni din partea Consulatului României la Chişinău nu l-a vizitat pe clientul său, pe perioada detenţiei.

EXPERTIZA. Curtea de Apel Chişinău a cerut, vinerea trecută, Procuraturii o expertiză medico-legală urgentă în cazul cetăţeanului Johnattan Jerusalayem Netanyahu, care a afirmat că a fost bătut de poliţie în timpul detenţiei şi a decis reducerea de la 30 la 15 zile a mandatului de arestare pe numele acestuia.

Totodată, Procuratura Generală anunţase anterior că în apartamentul închiriat la Chişinău de Netanyahu au fost găsite substanţe inflamabile şi fotografii ale clădirii Parlamentului şi Preşedinţiei. Netanyahu spune, însă, că nu ştie cum au ajuns aceste obiecte în locuinţă.

Solicitat de PRO TV, serviciul de presă al Procuraturii Generale a declarat că, deocamdată, nu se ştie dacă procurorii vor formula recurs la Curtea de Apel împotriva deciziei Judecătoriei sectorului Rîşcani. Johnattan Netanyahu este originar din România, rezident în Statele Unite. În calitate de cleric ortodox acesta s-a aflat de mai multe ori la Chişinău în ultimii ani, fiind preot la biserica Sf. Gheorghe din Chişinău, dar şi preot-misionar al Mitropoliei Chişinăului.

INCRIMINAREA. În cursul audierii, Procuratura a prezentat o înregistrare video, în care Netanyahu aruncă un obiect în direcţia poliţiştilor care asigurau paza Parlamentului. El a afirmat însă că a fost afectat de gazele paralizante folosite de poliţie în timpul protestelor de la Chişinău şi nu îşi mai aminteşte. Procuratura a decis şi să efectueze expertize dactiloscopice şi ale substanţelor din sticlele găsite la domiciliul lui Netanyahu în timpul percheziţiei.

×
Subiecte în articol: externe chisinau netanyahu