x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Niciun anunț major din partea lui Putin, cu ocazia Zilei Victoriei

Niciun anunț major din partea lui Putin, cu ocazia Zilei Victoriei

de Şerban Mihăilă    |    09 Mai 2022   •   10:58
Niciun anunț major din partea lui Putin, cu ocazia Zilei Victoriei

Mult așteptatul discurs rostit de Ziua Victoriei de către președintele Vladimir Putin nu a adus niciun anunț major din partea liderului de la Kremlin.

Numeroși lideri și analiști occidentali anticipau că Putin va declara oficial război Ucrainei, renunțând la sintagma „operațiune specială”, pentru a putea decreta apoi o mobilizare generală, atât de necesară armatei rusești, după pierderile înregistrate pe frontul ucrainean. Liderul de la Kremlin nu a vorbit nici despre vreo anexare a unor alte teritorii din estul statului vecin.  

Cu toate acestea, în discursul său, Putin a încercat din nou să justifice invazia din Ucraina, spunând că NATO și Kievul creează amenințări „inacceptabile pentru noi” la granițele Rusiei. El a declarat că „intervenţia” Rusiei în statul vecin a fost necesară, deoarece Occidentul „se pregătea să ne invadeze pământul, inclusiv Crimeea.”

Circa 11.000 de militari sunt prezenţi la defilarea din Piaţa Roşie, la parada militară care marchează victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste în Al Doilea Război Mondial.

Nu a surprins pe nimeni

Katarzina Zisk, analistă militară rusă, a precizat pentru „BBC News Channel” că nu a fost o surpriză să-l audă pe Putin făcând legătura între actualul război din Ucraina și cel de-al Doilea Război Mondial, „glorificând trecutul sovietic și exploatând nostalgia sovietică care este destul de răspândită în Rusia și care a fost alimentată de către autoritățile ruse”.

Zisk susține că Putin a repetat acuzațiile false la adresa NATO, potrivit cărora blocul militar transatlantic ar fi plănuit un atac nuclear, și, de asemenea, că el a vorbit despre lupta împotriva „naziștilor ucraineni inventați”.

Potrivit expertei militare, acest lucru face parte din planul Moscovei de a prezenta Rusia ca pe o fortăreață aflată sub asediu și de a inocula teza conform căreia orice eșec al rușilor din anii ‘90 încoace este din vina Occidentului.

„Putin plasează Rusia în acest rol de victim”, spune Zisk, citată de BBC. „El face acest lucru, de asemenea, pentru a justifica și a da un sens acestui război”.

Experta se declară însă surprinsă că Putin nu a menționat trădătorii pro-occidentali din Rusia pentru a face un țap ispășitor din oricine pune la îndoială războiul.

 

 

×
Subiecte în articol: discurs putin