x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un război cu 15 țări implicate, gata să izbucnească

Un război cu 15 țări implicate, gata să izbucnească

de Redacția Jurnalul    |    08 Aug 2023   •   06:15
Un război cu 15 țări implicate, gata să izbucnească

Spațiul aerian al Nigerului a fost închis de junta militară care a preluat luna trecută puterea, în așteptarea intervenției armate a țărilor din regiune. Autorii loviturii de stat au sfidat ultimatumul stabilit pentru duminică, ora 23:00 GMT (luni ora 2:00, în România), de țările membre Ecowas - Comunitatea Economică a Statelor Vest-Africane. Comandanții militari au preferat să facă o baie de mulțime pe un stadion din Niamey, capitala țării, apoi să anunțe că sunt gata de luptă.

 

Șefii armatelor din Ecowas au pus presiune pe juntă încă de vineri, când s-au reunit și au definitivat planul acțiunii militare împotriva Nigerului. „Toate elementele privind o eventuală intervenție au fost elaborate, inclusiv resursele necesare, cum și când vom desfășura forța”, a comunicat comisarul Ecowas pentru afaceri politice, pace și securitate.

 

Ecowas are 15 state membre, între care și Nigerul. Două dintre ele, Burkina Faso și Mali, au fost suspendate din Uniune, după ce au suferit lovituri de stat. De altfel, autoritățile din cele două țări au anunțat că sunt solidare cu Nigerul, iar o intervenție militară în acest stat va fi considerată o declarație de război împotriva lor. Ecowas a fost înființată în 1975, având ca scop crearea unei uniuni economice și monetare în regiune. În 1990, organizația și-a propus încă un obiectiv, acela de menținere a stabilității în Africa de Vest, și așa a apărut un grup comun de intervenție militară, operațional din 1999.

 

Țară uriașă, săracă și pândită de Rusia

 

Președintele Mohamed Bazoum a fost răsturnat de la putere, pe 26 iulie, de către șeful gărzii sale, generalul Abdourahmane Tchiani, care l-a arestat și i-a luat locul. Oficial, militarii au preluat conducerea din cauza insecurității și a situației economice, însă există indicii că liderii armatei urmau să fie îndepărtați din funcții.

 

Nigerul are o suprafață aproape dublă decât cea a Franței, dar este una dintre cele mai sărace țări din lume. Este foarte importantă, însă, pentru că deține mari zăcăminte de uraniu.

 

Marea temere este că noile autorități vor închide bazele militare franceze și americane găzduite acum de Nigeria și se vor alia cu Rusia.

 

Statele membre Ecowas: Benin, Burkina Faso, Capul Verde, Coasta de Fildeș, Gambia, Ghana, Guineea, Guinea Bissau, Liberia, Mali, Niger, Nigeria, Senegal, Sierra Leone, Togo

×
Subiecte în articol: Niger razboi tari