x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Noi acuzaţii împotriva lui Viktor Bout, "negustorul de moarte"

Noi acuzaţii împotriva lui Viktor Bout, "negustorul de moarte"

de Mihaela Matachita    |    18 Feb 2010   •   00:00

Traficantul de arme rus Viktor Bout, supranumit "negustorul de moarte", a fost inculpat în Statele Unite pentru spălare de bani şi fraudă, în plus faţă de acuzaţiile anterioare de trafic de arme, au declarat surse judiciare, citate de AFP.

Noile acuzaţii împotriva lui Viktor Bout, dar şi a unui prezumtiv complice, Richard Ammar Chichakli, sunt legate de presupuse tentative de a obţine două avioane de la companii cu sediul în Statele Unite, încălcând astfel sancţiunile economice, potrivit biroului procurorului federal din New York. Bout, care ar fi inspirat şi personajul jucat de Nicolas Cage în filmul "Lord of war", "a organizat un trafic de arme masiv, prin constituirea unei flote de avioane cargo capabile să transporte arme şi material militar către diferite părţi din lume, printre care Africa, America de Sud şi Orientul Mijlociu". Chichakli, cetăţean american care asigura conducerea financiară a afacerilor lui Bout, cel puţin de la mijlocul anilor '90, este căutat în colaborare cu Interpol.

Viktor Bout (42 de ani) este deja inculpat de trafic de arme cu gherila columbiană FARC, aflată pe lista grupărilor teroriste. Fost ofiţer din forţele aeriene sovietice, el a fost arestat în martie 2008 într-un hotel din Bangkok, după ce s-a întâlnit cu agenţi americani care s-au dat drept membri FARC care încercau să cumpere rachete şi lansatoare de rachete. De atunci, este deţinut în Thailanda, care nu a acceptat până în prezent cererea de extrădare a Statelor Unite. 

×
Subiecte în articol: externe