x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Norvegia ridică nivelul de alertă militară din cauza războiului din Ucraina

Norvegia ridică nivelul de alertă militară din cauza războiului din Ucraina

31 Oct 2022   •   19:50
Norvegia ridică nivelul de alertă militară din cauza războiului din Ucraina

Norvegia a anunțat că își va ridica nivelul de alertă militară începând de marți, ca răspuns la războiul din Ucraina, scrie Sky News.

Ridicarea nivelului va însemna mutarea unui număr mai mare de personal în sarcini operaționale și consolidarea rolului unei forțe de mobilizare rapidă, a declarat luni guvernul.

Scara de alertă pe care operează armata este clasificată, iar guvernul a refuzat să ofere detalii despre nivelul de alertă.

Primul ministru Jonas Gahr Stoere a declarat: "Aceasta este cea mai gravă situație de securitate din ultimele câteva decenii. Nu există indicii că Rusia își extinde războiul în alte țări, dar tensiunile crescute ne fac mai expuși la amenințări, operațiuni de informații și campanii de influență".

Forțele armate vor petrece mai puțin timp antrenându-se și mai mult timp în sarcini operaționale, a declarat ministrul apărării, Bjoern Arild Gram.

Norvegia, membră NATO, are o frontieră terestră de aproape 200 km cu Rusia în zona arctică, precum și o vastă frontieră maritimă. De asemenea, Norvegia este în prezent cel mai mare exportator de gaze naturale către UE, reprezentând aproximativ un sfert din totalul importurilor UE, după o scădere a livrărilor rusești.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Norvegia alertă militară