x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Nouă ipoteză în cazul zborului MH370: avionul a fost doborât accidental

Nouă ipoteză în cazul zborului MH370: avionul a fost doborât accidental

19 Mai 2014   •   10:36
Nouă ipoteză în cazul zborului MH370: avionul a fost doborât accidental

Scriitorul şi ziaristul Nigel Cawthorne dă asigurări, în ultima sa carte, că avionul ce efectua zborul MH370, al companiei Malaysia Airlines, a fost doborât accidental, în cadrul unor exerciţii militare comune desfăşurate de SUA şi Thailanda.

Volumul semnat de Cawthorne, Flight MH370: The Mystery, relevă că avionul malaezian care efectua o cursă Kuala Lumpur - Beijing, dispărut în luna martie, ar fi fost doborât în cadrul unor manevre militare comune între SUA şi Thailanda, dar la care au luat parte şi alte ţări, potrivit unor informaţii publicate de ziarul britanic The Independent. Cartea, care urmează să apară luni în Australia, arată că după doborârea avionului a început o operaţiune de "acoperire" internaţională pentru ca adevărul să nu iasă niciodată la lumină.

Cawthorne crede că familiile pasagerilor zborului MH370 nu vor şti niciodată "cu certitudine" ce li s-a întâmplat celor apropiaţi şi notează că teoria lui se susţine pe mărturiile lui Mike McKay, un muncitor de pe o platformă petrolieră neo-zeelandeză, care afirmă că a văzut cum a căzut un avion în flăcări în Golful Thailandei.

Cartea relevă că atunci când avionul şi-a întrerupt comunicaţiile, aveau loc exerciţii de antrenament în Marea Chinei de Sud, între Thailanda, SUA şi militari din China, Japonia, Indonezia şi altor ţări. "Exerciţiile includeau manevre terestre, aeriene şi maritime cu muniţie reală", susţine Cawthorne.

"Să spunem că unul din participanţi a doborât accidental avionul de pe zborul MH370. Aceste lucruri se întâmplă. Nimeni nu vrea un alt Lockerbie, astfel încât toţi cei implicaţi ar avea toate motivele din lume să-şi ţină gura închisă", a declarat Cawthorne, făcând aluzie la atentatul din 1988 care a dus la prăbuşirea unui avion în Scoţia.

Potrivit autorului, cutia neagră ar putea să fi fost aruncată pe ţărmurile australiene pentru a induce în eroare echipele de salvare. Cartea a fost prost primită de rudele victimelor, care au considerat-o "devastatoare", după cum a declarat Irene Burrows, al cărui fiu şi noră au murit la bordul avionului de pe zborul MH370. Ceea ce nu l-a împiedicat pe regizorul indian Rupesh Paul să se intereseze de material şi să facă o propunere pentru realizarea unui lung metraj, în cadrul Festivalului de film de la Cannes.

×