x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Noua Zeelandă, în catastrofă ecologică

Noua Zeelandă, în catastrofă ecologică

de Sînziana Stancu    |    11 Oct 2011   •   21:00

Poluarea cu petrol din Noua Zeelanda, intr-un golf turistic, este "cea mai mare catastrofa ecologica ma­ritima" din istoria tarii, dupa cum au aununtat autoritatile neozeelandeze. Nava portcontainer care a esuat in golful turistic, care este acum amenintat de o maree neagra, a provocat "cea mai importanta ca­tastrofa ecologica maritima" din istoria tarii, a declarat marti Nick Smith, ministrul neozeelandez al Mediului, citat de AFP. "Evenimentele tragice la care asistam erau inevitabile dupa esuarea navei Rena pe recif", a adaugat el.

Intre 130 si 350 de tone de pacura s-au scurs deja de pe Rena, a carei coca sta gata sa se sparga si sa deverseze aproximativ 1.700 de tone de carburant pe reciful Astrolabe, cunoscut pentru bogatia faunei si florei sale, aflat la 22 de kilometri in largul orasului Tauranga, de pe insula nordica. Portcontainerul Rena, cu o capacitate de 47.000 de tone, care transporta aproximativ 2.000 de containere, a esuat miercurea trecuta in Golful Plenty, in circumstante inca nedeterminate.

Operatiunile de pompare se desfasurau ieri in conditii foarte dificile, din cauza unei furtuni cu valuri de cinci metri si rafale pu­ternice de vant.

Pelicule de carburant au atins coasta luni si au provocat, deja, moartea a numeroase pasari. Pinguini si cormorani sunt tratati in centre de ingrijire pentru animale.

Potrivit Fondului Mondial pentru Natura (WWF), "viitoarele 24-48 de ore sunt hotaratoare".

×