x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Și Noua Zeelandă vrea parteneriat cu NATO!

Și Noua Zeelandă vrea parteneriat cu NATO!

de Redacția Jurnalul    |    14 Iun 2023   •   18:45
Și Noua Zeelandă vrea parteneriat cu NATO!

Noua Zeelandă negociază un nou tip de parteneriat cu NATO, care va acoperi domenii de interes comun, precum ordinea internațională bazată pe reguli, schimbările climatice și securitatea cibernetică, a declarat, miercuri, ministrul de Externe al țării, potrivit Reuters.

Ministrul Nanaia Mahuta a spus că NATO își schimbă toate acordurile de parteneriat către un nou model numit „Individually Tailored Partnership Programme" și că Noua Zeelandă lucrează la detaliile viitorului document.

„ITPP-ul nostru va consemna domeniile de interes reciproc de lungă durată dintre Noua Zeelandă și NATO și posibilele oportunități de cooperare pe perioada acordului. Deși domeniile exacte de lucru nu au fost încă convenite, ne așteptăm să acopere sctoare de interes comun, cum ar fi sprijinul pentru ordinea internațională bazată pe reguli, schimbările climatice și securitatea cibernetică", a spus ea.

Noua Zeelandă are un parteneriat cu NATO din 2012, dar nu este membru al alianței. În februarie, reprezentanții NATO au redactat o declarație prin care au stabilit că își consolidează relațiile cu Noua Zeelandă pentru a aborda provocările de securitate comune.

Noua Zeelandă are un singur aliat oficial, Australia, țara vecină. Ambele fac parte din alianța de informații și securitate Five Eyes, care mai include Marea Britanie, Canada și SUA.

Prim-ministrul neozeelandez Chris Hipkins a anunțat la începutul acestei săptămâni că va participa la summitul NATO din Lituania și că va vizita China la sfârșitul lunii iunie.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: nato noua zeelandă parteneriat