Biroul directorului serviciilor americane de informaţii (ODNI) a anunţat vineri, într-o dezvăluire fără precedent, că a decis să declasifice şi să anunţe prelungirea programului de supraveghere a comunicaţiilor, care are loc periodic, fără să fie anunţată vreodată în mod public, relatează CNN.
O instanţă secretă a prelungit pentru trei luni autorizaţia Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) de a colecta datele telefonice a milioane de americani, a anunţat Direcţia naţională de informaţii.
Existenţa respectivului program a fost dezvăluită la începutul lui iunie de fostul colaborator al NSA, Edward Snowden, care, într-un interviu pentru ziarul The Guardian, a vorbit despre decizia acestei instanţe secrete - Curtea de supraveghere a informaţiei externe (FISA), care obliga operatorul american Verizon să furnizeze zilnic NSA, timp de trei luni, toate datele telefonice (numărul apelat, durata apelului) ale abonaţilor, reaminteşte AFP.
ODNI nu a precizat când a fost dat ordinul de către Curtea pentru Supravegherea Informaţiilor Străine (FISA), însă autorizarea NSA, în baza Patriot Act, să colecteze metadate telefonice în cadrul supravegherii comunicaţiilor urma să expire vineri.
Această măsură în domeniul transparenţei pare să reprezinte un efort al Administraţiei Obama de a fi mai deschisă în privinţa programului, după ce a fost criticată de membri ai Comisiei Juridice din cadrul Camerei Reprezentanţilor. Un membru republican al Comisiei, care s-a declarat uluit de amploarea supravegherii telefonice, a avertizat că membrii Congresului ar putea bloca prelungirea programului în 2015.
În urma dezvăluirilor lui Snowden, anumite informaţii despre colectarea de metadate telefonice au fost declasificate "cu scopul de a oferi publicului o înţelegere mai bună şi mai echilibrată a programului", se arată într-un comunicat emis de ODNI.
Înfiinţată în 1978, după scandalul Watergate, FISA este formată din 11 judecători numiţi timp de 7 ani de preşedintele Curţii Supreme. Programul de culegere a datelor telefonice a fost creat în baza legii Patriot Act în 2001, în cadrul luptei împotriva terorismului, şi a fost reînnoit cu majorităţi ample de Congres în 2006 şi în 2011.
În 2012, din milioane de date colectate, nu au fost făcute cercetări decât asupra a “300 de identităţi unice”, în cazuri de suspiciuni de activitate teroristă, potrivit unui înalt oficial al NSA, John Inglis.
Deşi compania de telefonie Verizon a fost singura vizată de dezvăluirile lui Snowden, unii afirmă că Guvernul american ar obţine ordine similare şi pentru alţi furnizori de telefonie. Este necesar ca toate aceste ordine să fie prelungite periodic de către FISA. Nicio companie în domeniul comunicaţiilor nu a fost citată în comunicatul emis de ODNI vineri.
Citește pe Antena3.ro