x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O bătrână de 96 de ani a mărturisit o crimă comisă în 1946.

O bătrână de 96 de ani a mărturisit o crimă comisă în 1946.

09 Iun 2011   •   15:25

Atie Ridder-Visser, o respectabila batranica, in varsta de 96 de ani, rezidenta in oraselul Leiden (30 de kilometri de Amsterdam) a marturisit, intr-o scrisoare adresata primarului, o crima comisa in 1946. Victima a fost Feliz Gulje, un antreprenor pe care criminala l-a banuit de colaborationism cu regimul nazist, prezent in Olanda intre 1940-1945.

Gulje a fost arestat la sfarsitul razboiului, dar achitat din lipsa de probe. Membra a rezistentei olandeze sub ocupatia nazista, Atie a luat justitia in mainile proprii si la inceputul lunii martie 1946 l-a impuscat mortal pe cel pe care-l banuia de colaborationism.

Ulterior, s-a dovedit ca antreprenorul, care facea, intr-adevar, afaceri cu ocupantii germani, juca un rol dublu, ajutand sa se ascunda si, ulterior, sa fuga din Olanda, mai multe familii de evrei. Chinuita de remuscari, Atie Ridder-Visser a parasit Olanda, traind in Indonezia si Spania, de unde a revenit acasa anul trecut. In ianuarie, ea si-a marturisit crima intr-o scrisoare adresata primarului din Leiden, iar ulterior s-a intalnit cu nepotii victimei sale pentru a-si cere scuze pentru crima comisa.

Oficialitatile din Leiden au anuntat ca batrana, care sufera de o grava afectiune neurologica, nu va fi condamnata pentru crima comisa in 1946.

×