x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O româncă făcea parte dintr-o mare reţea care falsifica euro

O româncă făcea parte dintr-o mare reţea care falsifica euro

15 Apr 2009   •   00:00

Poliţia poloneză a anunţat astăzi că a anihilat o importantă reţea care introducea în ţările Uniunii Europene bancnote false de 50 şi 100 de euro, potrivit Le Monde. Din reţea făcea parte şi o româncă.



În total au fost reţinute 32 de persoane, în cadrul unei operaţiuni coodonate de Europol.
Marţi, 25 de persoane au fost arestate la domiciliul lor, în cadrul unei vaste operaţiuni desfăşurate simultan în mai multe locuri din regiunea Lublin, în estul Poloniei. Alte două persoane s-au prezentat de bună voie la poliţie, a declarat procurorul din Lublin care conduce ancheta, Beata Syk-Jankowska.
Cu puţin timp înainte, poliţia arestase alte cinci persoane în cadrul unei anchete care dura de mai mult de un an, ceea ce a ridicat la 32 numărul de persoane reţinute în acest moment. Este vorba de cetăţeni polonezi, dar şi de o româncă în vârsă de 30 de ani.

IMPRIMERIA NU A FOST GĂSITĂ
Grupul anchetat distribuia bancnotele false în special în Franţa, Spania şi în Italia, precum şi în Ţările de Jos.

"Membrii reţelei, în principal tineri cu vârste în jur de 20 de ani, mergeau în străinătate unde dădeau banconotele false altor membri ai reţelei. Ei plăteau cu aceste bancnote cumpărăturile pe care le făceau în magazine, iar restul primit la casă îl dădeau şefilor reţelei, în schimbul unei remuneraţii", a precizat procurorul polonez.

Majoritatea membrilor reţelei şi-au mărturisit deja vina. Ei riscă pedepse de până la 10 ani de închisoare.

"Şeful reţelei, Radoslaw B., 29 de ani, este originar din oraşul Chelm şi are rezindenţă în Italia", a declarat procurorul. Poliţia nu a găsit, deocamdată, aparatura  cu care erau confecţionate banconotele false. "Imprimeria se află în afara Poloniei, într-o ţară UE", a precizat unul dintre anchetatori, fără a face alte precizări, "pentru bunul mers al anchetei".

×
Subiecte în articol: diaspora