x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O sectă islamistă le-a dat ultimatum creştinilor din nordul Nigeriei

O sectă islamistă le-a dat ultimatum creştinilor din nordul Nigeriei

de Agerpres    |    02 Ian 2012   •   10:07
O sectă islamistă le-a dat ultimatum creştinilor din nordul Nigeriei

Secta radicala islamista Boko Haram le-a dat un ultimatum de trei zile crestinilor care traiesc in nordul majoritar musulman din Nigeria pentru a parasi aceasta regiune, amenintand totodata ca va lupta impotriva trupelor guvernamentale din zonele unde a fost decretata stare de urgenta.

Boko Haram da 'un ultimatum de trei zile crestinilor pentru a parasi nordul Nigeriei', a declarat un reprezentant al grupului islamist, potrivit AFP. 'Noi dorim de asemenea sa facem apel la fratii nostri musulmani din sud (majoritar crestin) sa revina in nord, intrucat noi avem dovezi ca ei vor fi atacati', a adaugat reprezentantul sectei. 'Vom lupta pentru a ne proteja fratii', a mai declarat el.

Presedintele nigerian, Goodluck Jonathan, a decretat la sfarsitul saptamanii stare de urgenta in mai multe zone din Nigeria in contextul violentelor comise de secta islamista Boko Haram. Seful statului nigerian a anuntat totodata inchiderea partiala a frontierelor, in apropierea zonelor vizate de violenta.

Duminica, mai multe atacuri cu bomba au provocat moartea a cel putin 40 de persoane in Nigeria, in special in randul crestinilor, la iesirea de la slujba de Craciun. Episcopii catolici au facut apel sambata la presedintele Nigeriei sa recurga la experti straini pentru a ajuta fortele de securitate in lupta impotriva Boko Haram. Comunitatea crestina nigeriana a anuntat ca va fi nevoita sa se apere singura daca autoritatile nu o va proteja impotriva violentelor care continua in tara divizata intre Nordul sarac si dominat de musulmani si Sudul, mai bogat si cu populatie majoritar crestina.

Boko Haram a revendicat numeroase atacuri, intre care atentatul sinucigas din august 2011 impotriva sediului ONU din Abuja soldat cu 25 de morti.

×