Oamenii de ştiinţă implicaţi în cel mai amplu experiment ştiinţific organizat vreodată - menit să recreeze forţele care au creat universul după Big Bang - au primit ameninţări cu moartea de la persoane care se tem că savanţii vor provoca sfârşitul lumi
Oamenii de ştiinţă implicaţi în cel mai amplu experiment ştiinţific organizat vreodată - menit să recreeze forţele care au creat universul după Big Bang - au primit ameninţări cu moartea de la persoane care se tem că savanţii vor provoca sfârşitul lumii, informează Telegraph.co.uk.
Experimentul va fi lansat miercuri, când mecanismul care va recreea forţele care au rezultat după Big Bang şi au dus la formarea universului - în valoare de 5 miliarde de euro - va fi pornit la Cern, lângă Geneva, unde se află sediul organizaţiei europene de cercetare nucleară. Câţiva dintre cercetătorii implicaţi în experiment au declarat că au primit e-mailuri şi telefoane de ameninţare din partea unor reprezentanţi ai opiniei publice, care se tem că dispozitivul ar putea provoca cutremure sau tsunami care ar putea distruge lumea.
Cu ajutorul maşinii, cercetătorii vor simula condiţiile naşterii universului, acum 14 miliarde de ani, determinând ciocnirea protonilor la o viteză de şapte ori mai mare decât cea obţinută la ultimul experiment de acest gen. Ei speră ca prin acest test să găsească dovezi ale dimensiunilor extra-spaţiale, creeând mici găuri negre care să "clipească" în interiorul şi în afara spaţiului cunoscut.
Proiectul a atras şi reacţii adverse din partea scepticilor, îngrijoraţi de siguranţa experimentului. Profesorul Otto Rossler, chimist german, care a iniţiat împreună cu alţi colegi de breaslă o tentativă de a opri proiectul în instanţă, s-a declarat îngrijorat de perspectiva realizării găurilor negre care ar "putea înghiţi planeta din interior". Conform altor experţi, temerile savantului sunt nefondate.
Acceleratorul de particule va determina o viteză a protonilor egală cu 99,99% din viteza luminii. Când doi protoni intră în coliziune, ei generează o temperatură de 100.000 de ori mai fierbinte decât cea a soarelui, concentrată într-un spaţiu minuscul.
- Mediafax
Citește pe Antena3.ro