x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Obama îşi reafirmă ideea de stat palestinian bazat pe liniile de demarcaţie din 1967.

Obama îşi reafirmă ideea de stat palestinian bazat pe liniile de demarcaţie din 1967.

de Marina Constantinoiu    |    22 Mai 2011   •   16:43

Presedintele american Barack Obama a reafirmat, duminica, ideea sa de stat palestinian bazat pe liniile de demarcatie din 1967, cu un schimb aferent de teritorii, subliniind ca acest schimb va duce la trasarea unor frontiere diferite de cele rezultate dupa conflictul din 1967, relateaza AFP.

Obama, foarte aplaudat in fata adunarii anuale a AIPAC, principalul grup de lobby proisraelian din Statele Unite ale Americii, a apreciat drept "false' reprezentarile facute idelor sale. Pozitia presedintelui semnifica faptul ca "partile ele insele, atat israelienii, cat si palestinienii, vor negocia o frontiera diferita de cea care exista la 4 iunie 1967', tinand cont de "noile realitati demografice de pe teren si de nevoile celor doua parti', a explicat el.

Obama s-a pronuntat joi, pentru prima oara, in favoarea unui stat palestinian pe baza liniilor de demarcatie din 1967, cu schimburi asupra carora cele doua parti sa fie de acord. Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, care urmeaza sa ia cuvantul luni, in fata membrilor AIPAC, a respins sec aceasta idee.


Presedintele american a dat asigurari Israelului in legatura cu angajamentul de netagaduit al SUA fata de securitatea statului israelian, afirmand ca se va opune oricarei tentative de izolare a acestui stat la Natiunile Unite. "Chiar daca uneori putem fi in dezacord, asa cum pot fi prietenii, legaturile dintre Statele Unite si Israel sunt inalterabile, iar angajamentul SUA fata de securitatea Israelului este indestructibil', a spus Obama la Congresul anual al principalei grupari de lobby proisraeliene din SUA, AIPAC, la Washington.

Obama a dat asigurari ca SUA se vor opune oricarei tentative de izolare a Israelului la ONU, afirmand ca pacea nu poate fi impusa Israelului de catre vecinii sai si ca un vot la ONU nu va crea niciodata un stat palestinian.

El a adaugat ca Washingtonul va acorda Israelului un ajutor militar mai mare decat unul obisnuit acordat unei terte tari si a afirmat ca doreste mentinerea, cu ajutorul SUA, a superioritatii fortei militare israeliene asupra adeversarilor potentiali din regiune.

Seful Administratiei americane a indemnat miscarea palestiniana Hamas sa recunoasca dreptul Israelului de a exista, dar si sa respinga violenta si sa adere la toate acordurile existente. El a dat asigurari ca recentul acord dintre miscarea Fatah si Hamas reprezinta un obstacol enorm in calea pacii.

Potrivit Ynetnews.com, Congresul anual AIPAC este un adevarat spectacol de forta, cu o participare de circa 10.000 de persoane din intreaga tara. Anul acesta au putut fi zariti printre participanti mai multi senatori si congressmani din intreg spectrul politic american.

Zilele trecute, presedintele american si-a expus, intr-un discurs, politica referitoare la procesul de pace israelo-palestinian, pronuntandu-se pentru un proces de pace care sa duca la crearea unui stat palestinian demilitarizat si revenirea la liniile de demarcatie din 1967, ca baza pentru procesul de pace dintre cele doua parti. Declaratia a starnit vii tensiuni intre Washington si Ierusalim, premierul israelian Benjamin Netanyahu opunandu-se ideii de revenire la liniile de demarcatie trasate in 1967, dar si zvonuri privind posibila regandire a sprijinului acordat candidaturii lui Obama la prezidentiale, in 2012, din partea comunitatii evreiesti americane.

Inaintea sosirii lui Obama la congres, mai multi demonstranti proisraelieni s-au adunat in fata cladirii, protestand fata de ceea ce credeau ca va fi o reiterare a sprijinului fata de crearea unui stat palestinian intre granitele din 1967.

×