x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Barack Obama, reales preşedinte al Statelor Unite ale Americii: Mă întorc la Casa Albă mai inspirat şi mai hotărât (VIDEO)

Barack Obama, reales preşedinte al Statelor Unite ale Americii: Mă întorc la Casa Albă mai inspirat şi mai hotărât (VIDEO)

07 Noi 2012   •   06:28
Barack Obama, reales preşedinte al Statelor Unite ale Americii: Mă întorc la Casa Albă mai inspirat şi mai hotărât (VIDEO)
Sursa foto: JEWEL SAMAD/AFP
UPDATE 8:47 - Barack Obama a ţinut, la Chicago, primul discurs după câştigarea alegerilor prezidenţiale. El l-a felicitat pe Mitt Romney pentru campanie şi şi-a exprimat intenţia de a colabora cu acesta pentru "ca ţara să progreseze".

"Vă mulţumesc tuturor. Totul s-a întâmplat cu ajutorul vostru. Noi suntem o familie americană. Ne ridicăm şi ne prăbuşim împreună. Vreau să mulţumesc tuturor americanilor care au participat la aceste alegeri. Am vorbit cu Romney şi l-am felicitat pentru o campanie luptată în mod corect. Ne-am luptat cu ferocitate, dar doar pentru că iubim această ţară. Vă mulţumesc pentru tot ce aţi făcut pentru mine. Campaniile politice pot părea meschine, iar acest lucru oferă mult material pentru cinicii care cred că politica este o luptă pentru interese materiale. Democraţia într-o naţiune cu 300 de milioane de locuitori poate fi complicată. Pentru noi, binele poate începe acum. Vrem o Americă care să nu fie îngenunchiată de datorii, de probleme. Mă întorc la Casa Albă mai inspirat şi mai hotărât. America a votat pentru eliberarea de dependenţa de petrol. În pofida tuturor greutăţilor, nu am fost niciodată mai optimist legat de viitor. Mulţumesc America ", a spus Obama, în primul discurs după câştigarea alegerilor prezidenţiale.

Barack Obama i-a mulţumit soţiei sale, Michelle: "Voi spune în mod public: Michelle, niciodată nu te-am iubit mai mult! Nu eram aici dacă nu mă lua ea de bărbat".



Principalele televiziuni și site-uri americane de știri indică faptul că alegerile prezidențiale americane au fost câștigate de candidatul democrat Barack Obama.

Barack Obama, pe Twitter: „Totul s-a întâmplat cu ajutorul vostru. Mulţumesc".
După o luptă ce părea strânsă la un moment dat, Barack Obama a reușit să se impună în fața contracandidatului republican Mitt Romney. Estimările apreciază că Obama reușit să adune peste 270 de voturi din cele 538 posibile, asigurându-și majoritatea necesară pentru obținerea unui nou mandat de președinte al SUA.

Comentatorii politici americani consideră că victoria lui Obama se datorează aceleași "coaliții" care l-au impus ca președinte și în 2008 - votul tinerilor, al femeilor, al hispanicilor și al populației de culoare.
Victoria lui Obama a devenit previzibilă după ce candidatul democrat a reușit să se impună într-unul din statele-cheie pentru alegerile prezidențiale americane - Ohio.

Toți cei interesați de politica americană așteaptă atât discursul de victorie al lui Barack Obama, cât și pe cel al lui Mitt Romney, de acceptare al înfrângerii, în Piața Times Square din New York se simte deja agitație, mai multe persoane s-au strâns și discută ultimele evenimente politice.

Contactați de jurnaliștii de la CNN, consilierii lui Mitt Romney au declarat că republicanul nu este pregătit încă să prezinte un discurs de acceptare al înfrângerii,  încercând să speculeze avansul său în votul popular - cel care contabilizează numărul de voturi și nu cel al electorilor. Reacția este comentată negativ de media pro-democrată, în oondițiile în care chiar și televiziunea pro-republicană Fox News a anunțat victoria lui Obama.

Conform acelorași estimări democrații vor păstra controlul în Senat, în timp ce republicanii vor păstra majoritatea în Camera Reprezentanților.


articole în curs de actualizare


×
Subiecte în articol: barack obama alegeri SUA alegeri sua 2012