Barack Obama a fost 'botezat' de Scotland Yard, pe durata vizitei sale in regatul insular, cu un nume de cod ce a starnit controverse: 'Chalaque'. Dupa o expresie indiana, 'Chalaque' s-ar traduce 'cel care face pe desteptul'. Acest nume de cod a starnit o serie de comentarii, fiind considerat 'usor ofensator', scrie Daily Mail, in editia electronica.
Un expert in dialecte indiene, Indarjit Singh, a explicat ca acest cuvant este folosit 'atunci cand se vrea denigrarea unei persoane care se crede prea desteapta'. Un altul insa afirma ca expresia provine din dialectul urdu (statul indian Punjab) si ca nu este neaparat o insulta, dar ar putea fi 'usor ofensatoare', putand sa mai insemne si 'obraznic' sau 'viclean'.
Surse din Scotland Yard au explicat ca numele de cod sunt generate in mod aleatoriu de calculator. Aceasta explicatie nu a fost nici suficienta, nici prea clara pentru presa britanica, aceasta punandu-si multe semne de intrebare cu privire la 'caracterul aleatoriu' al alegerii numelor de cod pentru cei mai importanti oaspeti care vin in Marea Britanie. Ziaristii insulari se intreaba de ce totusi nu exista alte cuvinte, care sa fie mai putin ofensatoare, pentru asemenea nume de cod.
In toata aceasta poveste, Obama pare sa fie cel mai putin 'ofensat' de numele de cod atribuit de Scotland Yard. Din contra, se simte bine de cand a intrat pe teritoriul european, unde prima data, luni, a facut un popas sentimental, 'la radacini', in Irlanda, unde a vizitat satucul in care a trait un stra-stra-stra-strabunic de-al sau. De marti, a ajuns in Marea Britanie, unde premierul David Cameron abia il astepta, invitandu-l chiar la el acasa, la resedinta oficiala din Downing Street, unde au incins un gratar cu fripturi si carnaciori, lasand-o mai moale cu politica. Oricum, aceste chestiuni figureaza in mod serios pe agenda turneului european al presedintelui american, dar in zilele urmatoare, cand Obama va participa si la summit-ul G-8, din Polonia.
La Palatul Buckingham, Obama si sotia lui, Michell, au dat dovada ca, de data aceasta au fost mai pregatiti in ce priveste rigorile protocolul regal britanic. Obama i-a oferit reginei Elizabeth a II-a un cadou traditional, constand intr-un album de fotografii, cu coperte din piele, legat manual, ce contine fotografii de la vizita facuta in SUA de parintii suveranei Marii Britanii, regele George si regina Elizabetha, in 1939. Acea vizita a fost considerata prima vizita oficiala in SUA a unui suveran al Marii Britanii aflat in functie. Obama a reparat astfel 'gafa' din 2009, cand i-a oferit reginei un iPod.
Regina Elizabeth a II-a i-a dat un album asemanator, continand o serie de pasaje extrase din corespondenta pe care regina Victoria a purtat-o de-a lungul anilor cu mai multi presedinti americani.