x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Obama vrea să reia de la zero relaţiile cu Rusia

Obama vrea să reia de la zero relaţiile cu Rusia

08 Dec 2008   •   00:00


Preşedintele ales al SUA, Barack Obama, a declarat că vrea să reia de la zero relaţiile cu Rusia, a promis să aplice o politică de recompense şi sancţiuni faţă de Iran şi a recunoscut, într-un interviu difuzat duminică de canalul NBC, că încă nu a renunţat complet la fumat, a relatat AFP.



Obama a reproşat însă Rusiei că îşi intimidează vecinii, aşa cum este cazul Georgiei. El a adăugat că speră să îi întâlnească pe omologul său rus, Dmitri Medvedev, şi pe premierul Vladimir Putin. "Vrem să cooperăm cu ei în domeniile unde acest lucru este posibil", a precizat Obama, citând printre acestea neproliferarea nucleară şi lupta împotriva terorismului. El a apreciat însă că rolul Moscovei în conflictul din Georgia şi atitudinea de ameninţare faţă de vecini sunt "în contradicţie cu normele internaţionale".

În privinţa Iranului, Obama a afirmat că are în vedere o politică de recompense şi sancţiuni, adăugând însă că are în vedere negocieri directe cu Teheranul. "Trebuie să aplicăm o diplomaţie dură, dar directă faţă de Iran", a spus el.

×
Subiecte în articol: externe