Harris a vorbit la Conferinţa anuală de securitate de la Munchen, în Germania, la o zi după ce preşedintele Joe Biden a declarat că este „convins" că preşedintele rus Vladimir Putin a luat decizia de a invada ţara vecină.
„Permiteţi-mi să fiu clară, pot spune cu certitudine absolută: dacă Rusia invadează Ucraina, Statele Unite, împreună cu aliaţii şi partenerii noştri, vor impune sancţiuni economice semnificative şi fără precedent", a declarat Harris.
Vicepreşedintele a urmărit să argumenteze în faţa unei audienţe în mare parte europene că Occidentul are „putere prin unitate" şi că o invazie ar duce probabil la o amprentă şi mai mare a NATO la uşa Rusiei. Temerile occidentale privind o invazie s-au intensificat în ultimele luni, pe măsură ce Rusia a mobilizat peste 150.000 de soldaţi în apropierea graniţelor Ucrainei, potrivit AP.
Harris a declarat că administraţia Biden, împreună cu aliaţii săi, a încercat să se angajeze cu Moscova într-o serie de discuţii de bună credinţă pentru a găsi o soluţie diplomatică, dar Kremlinul a respins aceste oferte.
„Rusia continuă să spună că este pregătită să discute, în timp ce îngustează căile diplomaţiei", a declarat Harris. „Acţiunile lor pur şi simplu nu se potrivesc cu cuvintele lor".
Vicepreşedintele Statelor Unite a dat credit aliaţilor europeni pentru că au vorbit cu o voce în mare parte unitară la negocierile cu Rusia. Vicepreşedintele a declarat că până şi republicanii şi democraţii de la Washington, care rareori sunt de acord în multe probleme majore, au ajuns în mare parte pe aceeaşi pagină în ceea ce priveşte necesitatea de a-l confrunta pe Putin. „Ne-am reunit şi acum vorbim cu o voce unificată", a declarat Harris.
Kamala Harris a declarat vineri că „cea mai mare forţă a noastră este unitatea", în timpul unei întâlniri cu liderii Estoniei, Letoniei şi Lituaniei. Ţările baltice au cerut ca SUA să îşi sporească prezenţa trupelor pe flancul estic al NATO.
Casa Albă nu a spus încă dacă va îndeplini aceste cereri, dar Harris a sugerat în comentariile sale că o invazie ar duce la o prezenţă americană consolidată. „Ne vom întări şi mai mult aliaţii noştri din NATO pe flancul estic", a spus aceasta.
Biden a declarat vineri reporterilor că el crede că Putin a decis să invadeze în următoarele zile, luând măsuri militare care ar putea depăşi cu mult regiunea disputată Donbas din estul Ucrainei şi ar putea include capitala Kiev.
În timp ce Harris face presiuni pe ultima sută de metri pentru ca Putin să se retragă, ea a urmărit să lovească puternic în argumentul că SUA vor ieşi mai puternice dintr-un conflict, în timp ce Rusia va ieşi mai slabă, a declarat oficialul administraţiei Biden.
Reuniunea de la Munchen a fost folosită în ultimii ani atât de liderii americani, cât şi de cei ruşi, pentru a transmite mesaje esenţiale în faţa unei audienţe importante. La conferinţa de anul trecut, desfăşurată virtual din cauza pandemiei de coronavirus, preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a declarat că „America s-a întors" într-un discurs care a abordat preocupările economice şi de securitate determinate de adversarii Rusia şi China.
În urmă cu cincisprezece ani, Putin a folosit propria sa apariţie la Munchen pentru a lansa o ofensivă împotriva NATO, acuzând alianţa că îşi pune „forţele de front la graniţele noastre". Este un mesaj pe care Putin continuă să îl folosească insistent, deoarece cere SUA şi altor naţiuni NATO să garanteze că Ucraina, care aspiră de mult timp să fie inclusă în alianţă, nu va primi niciodată intrarea.