x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Operatiune istorica - Retragerea din Gaza

Operatiune istorica - Retragerea din Gaza

de Radu Croitoru    |    16 Aug 2005   •   00:00
Operatiune istorica - Retragerea din Gaza

Evreii isi parasesc locuintele pentru pace, in vreme ce palestinienii ocupa, treptat, Fasia Gaza, dupa 38 de ani de ocupatie a Israelului.

Imaginile cu israelienii care pleaca, la ordinul Armatei, din casele lor si cele cu palestinienii venind sa traiasca de acum inainte in Fasia Gaza au facut inconjurul lumii. Planul premierului Ariel Sharon de retragere din Gaza promite din nou pacea in Orientul Mijlociu.

La numai un minut dupa miezul noptii de duminica spre luni, Israelul a inceput retragerea din Gaza, zona pe care a ocupat-o timp de 38 de ani. Operatiunea se desfasoara cu dificultate, aproximativ jumatate dintre colonisti nefiind de acord, potrivit sondajelor, sa-si paraseasca locuintele. "Retragerea este vitala pentru un Israel democratic", a spus, la postul de radio militar, ministrul Apararii, Shaul Mofaz.

RASPUNS. In paralel, Autoritatea Palestiniana a inceput sa-si desfasoare fortele pentru a preintampina eventuale atacuri teroriste si pentru a asigura patrunderea maselor de palestinieni in zonele evacuate de evrei. Armata israeliana a instituit o adevarata frontiera prin care israelienii, odata iesiti, nu mai au permisiunea de a trece inapoi. Cei care nu parasesc zona pana la miezul acestei nopti urmeaza sa fie evacuati cu forta. "Misiunea nu va fi compromisa", spune seful Statului Major al Armatei Israeliene, generalul Dan Halutz. In ultimele saptamani, locuitorii evrei din asezarea Morag, care au decis sa se opuna expulzarii din Gaza, si-au facut provizii care le pot asigura traiul pentru aproximativ o luna, iar unii si-au pregatit chiar generatoare de electricitate, daca Armata va intrerupe alimentarea. Foarte multi tineri religiosi au venit sa-i sustina pe locuitorii evrei din Morag si promit sa se baricadeze, daca Armata va interveni in forta. Corespondentii de presa relateaza ca cei mai nervosi evrei au aruncat in aer mai multe masini in Neve Dekalim, principala colonie din sudul Gazei.

PACE. De cealalta parte, ministrul palestinian de Externe, Nasser al-Kidwa, a declarat ca fortele Autoritatii Palestiniene (ANP) sunt gata sa lupte pentru a garanta securitatea israelienilor si pentru a impiedica eventualele atentate ale extremistilor din Hamas si Jihadul Islamic. Pentru siguranta retragerii celor aproximativ 8.000 de evrei din cele 21 de implantari, ANP a desfasurat cam tot atatia soldati in zonele cele mai fierbinti ale operatiunii.

COLONISTII S-AU INCHIS IN CASE IN SEMN DE PROTEST
Mii de colonisti israelieni au refuzat sa plece ieri din casele lor. Unii s-au incuiat in case, altii s-au legat de portile caselor (foto), altii au dat foc la cauciucuri, in semn de protest fata de gestul Armatei israeliene de a-i goni pe oameni de pe pamanturile lor. "Frate, nu ma expulza", scria pe un afis purtat de un tanar israelian. "Este pamantul Israelului, care apartine poporului lui Israel. Este scris in Biblie", spune o localnica din Morag. "Nu vreau sa las nimic palestinienilor", a amenintat un taran din colonia Peat Sadeh, care a dat foc ograzii si dubitei sale, pentru ca viitorii locuitori sa nu se bucure de munca lui.
×
Subiecte în articol: externe