x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Orban, înaintea unei posibile întâlniri cu Zelenski: ''Nici Moscova şi nici Kievul nu au voinţa să ajungă la pace''

Orban, înaintea unei posibile întâlniri cu Zelenski: ''Nici Moscova şi nici Kievul nu au voinţa să ajungă la pace''

de Redacția Jurnalul    |    06 Sep 2024   •   23:00
Orban, înaintea unei posibile întâlniri cu Zelenski: ''Nici Moscova şi nici Kievul nu au voinţa să ajungă la pace''
Sursa foto: Hepta

Premierul conservator ungar Viktor Orban, care menţine relaţii bune cu preşedintele rus Vladimir Putin, nu a exclus o întâlnire cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski la forumul de la Cernobbio (nordul Italiei), unde liderul ucrainean este aşteptat vineri, relatează agenţiile AFP şi EFE.

Ultima întrevedere între Orban şi Zelenski, singura până în prezent de la declanşarea războiului pornit prin invazia rusă în Ucraina, s-a desfăşurat la începutul lunii iulie la Kiev. Ei s-au declarat atunci mulţumiţi de dialogul avut, în care au discutat despre posibilii paşi către încheierea acestui război şi teme spinoase în relaţiile bilaterale dintre ţările lor, mai ales cea a drepturilor minorităţii maghiare din Transcarpatia. Între timp, un nou motiv de tensiune a apărut în relaţiile dintre Budapesta şi Kiev după ce Ucraina a oprit tranzitul petrolului livrat de compania rusă Lukoil prin conducta Drujba.

"Sper că este aici. Avem o relaţie bună", a spus Orban vineri la Cernobbio, referindu-se la o nouă întâlnire pe care ar putea să o aibă acolo cu Zelenski. De asemenea, premierul ungar a apreciat că "o întâlnire între Putin şi Zelenski este cu siguranţă posibilă şi necesară", deşi "nici Moscova şi nici Kievul nu au voinţa să ajungă la pace", ambele fiind "convinse că timpul va juca în favoarea lor" în acest război.

Potrivit lui Orban, pentru a se ajunge la pace este nevoie mai întâi de dialog, apoi de negocierea unui încetări a focului şi, în final, a unui plan de pace, care eventual să fie garantat de o misiune internaţională.

"Dialogul este principalul lucru", a insistat Orban. "În istoria europeană puţine războaie s-au încheiat fără comunicare. Avem nevoie de comunicare cu Ucraina, dar şi cu Rusia. Dacă aşteptăm un plan de pace acceptat şi acceptabil pentru ambele părţi, nu va exista niciodată unul, pentru că primul pas nu este pacea, ci încetarea focului', a argumentat el în faţa presei italiene.

Întrebat despre vizitele sale la Moscova şi Beijing, efectuate după cea de la Kiev şi care au iritat Bruxellesul şi unii lideri europeni, Orban a răspuns că obiectivul său a fost de a "înţelege care sunt posibilităţile pentru pace" în Ucraina, iar pentru acelaşi motiv s-a întâlnit şi cu Donald Trump, despre care a spus că speră că va fi "următorul preşedinte al Statelor Unite".

Forumul Ambrosetti, la care preşedintele Zelenski este aşteptat să susţină vineri după-amiază un discurs, reuneşte timp de trei zile la Cernobbio reprezentanţi ai mediului de afaceri şi politicieni, care dezbat acolo teme precum provocările globale şi impactul acestora asupra economiei, evoluţiile geopolitice, ştiinţifice şi tehnologice.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: orban zelenski moscova kiev pace