x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Osama Bin Laden a fost ucis

Osama Bin Laden a fost ucis

02 Mai 2011   •   07:05
Osama Bin Laden a fost ucis
Sursa foto: /EPA FILES

163250-en-68857700.jpg

O sursă din cadrul Congresului SUA, familiarizată cu detaliile operaţiunii care s-a soldat cu uciderea lui Osama bin Laden, a confirmat că liderul reţelei teroriste Al-Qaida a fost impuşcat in cap in cursul raidului american, relatează CNN.

Sursa citată nu a oferit detalii despre alte persoane ucise in aceeaşi operaţiune, cu excepţia faptului că operaţiunea a fost realizată cu grijă, pentru a se evita afectarea femeilor şi copiilor. Intrebată dacă există informaţii ale serviciilor secrete care să arate clar că moartea lui bin Laden ar putea atrage după sine declanşarea unor atacuri deja plănuite, sursa citată a declarat că nu, dar a adăugat că există ingrijorări evidente in legătură cu posibilitatea declanşării unei reacţii de răzbunare din partea reţelei teroriste.

Obama: "S-a făcut dreptate!"

"Aceasta este o zi istorică pentru poporul american. Osama bin Laden este mort. Le mulţumim celor care au muncit pentru a obţine acest rezultat. Vom fi nemiloşi în apărarea cetăţenilor noştri", a spus Barack Obama.

Citeşte şi Talibanii afgani confirmă uciderea lui Osama bin Laden

Mii de americani s-au strâns în faţa Casei Albe, după anunţul preşedintelui american că bin Laden a fost ucis de către trupele de comando americane.

Reuters anunţă că alte patru persone au fost ucise în operaţiunea trupelor americane de comando împotriva reşedinţei lui Osama, aflată la 50 de kilometri nord de Islamabad.

SUA a cerut cetăţenilor americani aflaţi în străinătate să manifeste prudenţă, fiind posibile acţiuni violente anti-americane.

 

Cum a fost ucis Osama bin Laden

Oficialii americani au informat că operaţiunea a fost pregătită minuţios, de-a lungul mai multor ani. Primele informaţii semnificative au fost primite din partea membrilor al-Qaida aflaţi în custodia forţelor americane, care au dezvăluit lista de curieri ai organizaţiei.

În urma acestor informaţii, în 2007, agenţii americani au identificat unul dintre curierii de încredere ai lui Osama, operând împreună cu fratele său în Pakistan. 
Urmărind, cu precauţie, activitatea celor doi curieri, în 2010, atenţia spionilor americani au identificat locuinţa acestora, aflată într-o zonă izolată din apropierea Islamabadului, Abbottabad. Proprietatea avea caracteristici speciale: construită în 2005, era de opt ori mai mare decât cele aflate în vecinătatea sa, înconjurată de ziduri înalte de 4-5 metri, nu avea ferestre pe latura aflată către exterior, accesul realizându-se prin două porţi de acces securizate.

Spre deosebire de vecini, rezidenţii ardeau gunoiul menajer, şi, nefiresc pentru o proprietate de factura sa, nu avea conexiuni la internet şi televiziune.Analizele americanilor au concluzionat că cea de-a treia familie care locuia în zonă, se potrivea perfect prototipului urmărit, obţinând confirmarea că Osama şi cea mai tânără dintre soţiile sale locuiau acolo.


Acţiunea de capturare a lui Osama a fost efectuată de trupe de comando, desantate de la bordul unor elicoptere. Conform oficialităţilor americane, raidul a durat 40 de minute şi s-a desfăşurat fără pierderi de partea americană. Osama a fost implicat în schimbului de focuri. Alături de el au murit şi fiul său cel mare şi cei doi curieri. O femeie a fost şi ea ucisă, fiind folosită drept scut uman de către cei asediaţi.

Imagini cu reşedinţa lui Osama după raidul armat american

Televiziunea pakistaneză a prezentat imagini cu reşedinţa lui Osama, în flăcări, după raidul armat american.

 

În 2010, un oficial NATO anunţa că Osama se ascunde in Pakistan

Un oficial NATO a declarat, la 18 octombrie 2010, pentru CNN, că Ossama ben Laden şi adjunctul său, Ayman Al-Zawahiri, se aflau intr-o zonă care se intinde pe câteva sute de kilometri pătraţi situată in nord-vestul Pakistanului, potrivit Le Monde.


“Nici un membru al Al-Qaida nu trăieşte intr-o grotă”,preciza oficialul Alianţei Atlantice. El adăuga că liderii Al-Qaida trăiau inlocuri separate, intr-un relativ confort in mijlocul unor zone tribale, sub protecţiagazdelor lor şi a unor membri ai ISI, serviciile secrete pakistaneze.Pakistanul, insă, a negat in permanenţă aceste lucruri, precizează Le Monde.


Potrivit aceluiaşi reprezentant al NATO, care a dorit să-şipăstreze anonimatul şi care nu a explicat cum a obţinut coaliţia acesteinformaţii, bin Laden ar fit trăit in zona situată intre regiunile Shitral, dela frontiera chineză şI valea Kurram, de cealaltă parte a regiunii Tora Bora,unul dintre fiefurile talibanilor din Afganistan in momentul intervenţieiamericane din 2001. Zona se intinde pe mai multe sute de kilometri pătraţi şi esteocupată de triburile pakistaneze. Liderul Al-Qaida s-ar fi deplasat intreoraşele Quetta şi Karachi.


Acelaşi oficial NATO afirma că insurecţia dispune desusţinători din ce in ce mai numeroşi. El aprecia intre 500.000 şi un milion numărul“rebelilor”, aceştia având vârste cuprinse inte 15 şI 25 de ani, in specialpaştuni, fiind concentraţi de-a lungul frontierei pakistano-afgane. El susţineacă acestor oameni trebuie să li se adreseze preşedintele afgan, Hamid Karzai,asigurându-le mijloacele de a se dezvolta economic, pentru a inceta războiul şitraficul de droguri şi minerale – care susţin insurecţia şi finanţarea sa. GuvernulKarzai se baza pe delăsarea insurgenţilor, care ar fi fost gata să acceptecondiţiile Guvernului afgan  - incetarea supunerii in faţa Al Qaida – pentru a reveni acasă, in Afganistan.


Rehman Malik, ministul de Interne de la acea vreme dinPakistan, a dezminţit, la rândul său, informaţiile despre localizarea lui bin Laden, declarând că raporturi similare au mai existat şI in trecut şI s-au dovedit false.

 

×
Subiecte în articol: osama bin laden osama bin laden ucis