x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe OSCE îşi trimite primii observatori în zona rusofonă a Ucrainei

OSCE îşi trimite primii observatori în zona rusofonă a Ucrainei

26 Mar 2014   •   10:11
OSCE îşi trimite primii observatori în zona rusofonă a Ucrainei

Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) și-a trimis, marți, primii observatori în estul și sudul Ucrainei, sperând să favorizeze o revenire la calm în aceste regiuni rusofone agitate de tensiuni separatiste, relatează AFP, potrivit Agerpres.

"Noi am trimis deja aproape 40 de persoane care constituie o primă echipă aici, la Kiev, și așteptăm sosirea altor 11 persoane în cursul zilei", declarase șeful misiunii OSCE în Ucraina, Adam Kobieracki, în cursul unei conferințe de presă.

Cele 57 de țări membre ale OSCE au anunțat, vineri, trimiterea unei misiuni în Ucraina, compusă din 100 de observatori, Rusia acceptând să renunțe la obiecții. Moscova a exclus însă ca ei să intre în Crimeea.

Această misiune intervine după o lună de la preluarea controlului de către forțele pro-ruse asupra peninsulei la Marea Neagră, alipită săptămâna trecută Rusiei pe motiv că drepturile populației de origine rusă erau afectate de regimul de tranziție instalat la Kiev după destituirea lui Viktor Ianukovici.

"Misiunea de supraveghere are de jucat un rol crucial pentru a demonta zvonurile și informațiile despre încălcările drepturilor omului", indicase, luni, David Baer, reprezentantul american la OSCE, într-un comunicat.

Potrivit textului acordului acceptat vineri la OSCE, prin consens, observatorii se vor duce în special în orașele Herson, Odesa, Lviv, Ivano-Frankivsk, Harkov, Donețk, Cernăuți și Lugansk. Sediul misiunii va fi la Kiev.

×