x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe PAK FA, replica rusească a avionului F-22

PAK FA, replica rusească a avionului F-22

de Mihaela Matachita    |    29 Ian 2010   •   00:00

Rusia a realizat vineri zborul inaugural al avionului de vânătoare-bombardier invizibil de generaţia a cincea, care se doreşte replică la celebrul F-22 american şi se află în centrul programului de dezvoltare a armatei ruse, au relatat agenţiile internaţionale de ştiri.



Avionul PAK FA, numit şi T-50, va intra în serviciul forţelor armate în 2015, realizarea sa fiind calificată de către Serghei Pogosian, directorul general al constructorului Suhoi, drept "un mare succes pentru ştiinţa rusă".  El a mai spus că proiectul, început în 2002, va fi dezvoltat, parţial, în parteneriat cu India.  Suhoi a difuzat imagini cu avionul al cărui aspect a fost ţinut secret până acum.

Primul zbor a durat 47 de minute şi s-a desfăşurat deasupra regiunii Komsomolsk-pe-Amur, în Extremul Orient rus. Pilotul Serghei Bogdan a declarat că "în cursul zborului, am efectuat evaluarea iniţială a dirijabilităţii avionului (...) acesta a reacţionat bine în toate etapele programului".

Agenţia Interfax a precizat că aparatul va fi capabil să efectueze zboruri lungi la viteze supersonice şi să atace mai multe ţinte în acelaşi timp. Este primul avion militar de acest tip conceput de Rusia de la căderea URSS în 1991. Premierul Vladimir Putin a afirmat că  acesta reprezintă "un pas înainte" şi a asigurat că formarea piloţilor va debuta în 2013, iar "cumpărarea în serie ar începe în 2015".

Presa rusă a comentat evenimentul, Nezavisimaia Gazeta considerând că "nu este încă PAK FA, ci doar un prototip", "dotat deocamdată cu motoare de generaţie intermediară". Potrivit vicepremierului Serghei Ivanov,  mai este mult de făcut pentru ca avionul de vânătoare să fie operaţional şi gata să înlocuiască avioanele înbătrânite ale armatei. "Rămâne mult de lucru, mai ales în ceea ce priveşte motoarele, sistemul de înarmare şi pregătirea unui poligon al Ministerului Apărării pentru testarea armamentelor", a spus el. La rândul său, cotidianul Vedomosti a subliniat că proiectul PAK FA riscă întârzieri, deoarece este unul dintre cele mai dificile din punct de vedere tehnologic din era postsovietică, alături de noile submarine lansatoare şi racheta strategică Bulava, care au înregistrat eşecuri până acum. Avioanele ruseşti Su-27 şi Mig-29 sunt atât de învechite, încât "fără PAK FA, Rusia nu va putea să îşi asigure propria securitate fără să se alieze fie cu Statele Unite, fie cu China", a mai scris Vedomosti.

×
Subiecte în articol: externe