Papa Benedict a cerut o "autoritate politică mondială" care să conducă economia globală şi o mai mare reglementare guvernamentală a economiilor naţionale pentru a scoate lumea din actuala criză şi pentru evitarea unei repetări.
Papa a cerut o regândire a modului cum economia mondială este condusă în cadrul unui mesaj ce a atins multe probleme sociale, dar al cărui principal punct a fost actuala criză şi modul cum a afectat atât statele sărace, cât şi cele bogate.
Parte a enciclicei, numit "Caritate în Adevăr", părea să deranjeze pieţele libere din cauza respingerii capitalismului sălbatic şi a forţelor de piaţă nereglementate, care ar conduce la un abuz "distructiv" al sistemului şi "grave devieri şi eşecuri".
O encliclică este cea mai înaltă formă de mesaj papal şi oferă cea mai clară indicare celor 1,1 miliarde de catolici despre părereile Vaticanului referitoare la chestiunile, etice, politice sau sociale, scrie antena3.ro.
Papa crede că fiecare decizie economică are o consecinţă morală şi a cerut adoptarea unor "forme de redistribuire" a averii sub supravegherea guvernelor pentru a-i ajuta pe cei mai afectaţi.
Benedict al XVI-lea crede că "există o nevoi urgentă de o adevărată autoritate politică mondială", a cărei misiune ar fi să "managerieze economia globală; să revigoreze economiile lovite de criză; să evite deteriorarea actualei criză şi a dezechilibrelor şi mai mari ce ar urma."
O asemenea autoritate ar trebui "reglementată prin lege" şi "ar trebui recunoscută universal pentru a fi investită cu putere a asigura siguranţă tuturor, respect al justiţiei şi al drepturilor".
ONU, instituţiile economice şi ale finanţelor internaţionale ar trebui reformate, se arată în documentul de 141 pagini.
Cu toate acestea cererea Papei pentru crearea unui organism supranaţional care să conducă economia globală a deranjat pe unii capitalişti catolici.
Enciclica a fost adresată catolicilor şi "tuturor oamenilor de bună credinţă" şi a fost lansat înaintea summitului G8 din Italia şi cu trei zile înainte de discuţiile dintre preşedintele american Barack Obama şi Papă.
În câteva capitole ale enciclicei, Benedict a arătat clar că are rezerve la o piaţă total liberă. "Convingerea că economia trebuie să fie autonomă, să fie protejată de 'influenţe' de caracter moral a dus omul la abuzuri ale procesului economic de o manieră distructivă", crede acesta. (V.A.)
Citește pe Antena3.ro