x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Parlamentul UE contestă unele elemente ale bugetului şi cere condiţii dure privind statul de drept

Parlamentul UE contestă unele elemente ale bugetului şi cere condiţii dure privind statul de drept

21 Iul 2020   •   22:06
Parlamentul UE contestă unele elemente ale bugetului şi cere condiţii dure privind statul de drept

Parlamentul European a salutat acordul privind viitorul buget al Uniunii Europene şi privind Fondul UE de relansare economică, dar avertizează că nu acceptă unele reduceri bugetare şi nici relaxarea condiţiilor privind respectarea normelor statului de drept.

"Echipa de negociere a Parlamentului UE privind Cadrul Financiar Multianual şi Resursele Proprii salută faptul că în sfârşit a fost obţinută o poziţie comună (...). Dar Parlamentul UE menţine criticile asupra unor aspecte esenţiale ale soluţiei de compromis, mai ales dintr-o perspectivă pe termen lung", anunţă Legislativul UE.

"Instrumentul de Relansare este un pas important spre o nouă ambiţie a UE: politici mai ecologice, abordare mai competitivă şi digitalizare. Împrumutul masiv asumat în comun reprezintă un moment istoric pentru Uniunea Europeană şi nu trebuie să ignorăm ce s-a întâmplat. Cu toate acestea, regretăm că unele state au decis să ignore în totalitate «soluţia-punte», al cărei obiectiv era de a le furniza imediat soluţii anticriză cetăţenilor, în contextul epidemiei Covid-19. Dat fiind că virusul este din nou în creştere, cetăţenii au nevoie de certitudine. Parlamentul UE va continua eforturile pentru a se asigura că relansarea începe fără întârzieri. În plus, supervizarea democratică trebuie intensificată substanţial: Parlamentul UE, ca ramură a autorităţii bugetare, va lupta pentru a fi implicat în totalitate în crearea şi implementarea Instrumentului de Relansare", avertizează echipa de negociere a PE, conform unui comunicat postat pe site-ul instituţiei.

"Imaginea este negativă mult mai mult în privinţa bugetului multianual al UE. Parlamentul UE nu poate accepta scăderile până la niveluri record, care înseamnă renunţarea la obiectivele pe termen lung şi la autonomia strategică, în condiţiile în care cetăţenii cer mai mult", subliniază echipa de negociere a Legislativului UE.

"În plus, Parlamentul UE se opune ferm atenuării mecanismului de reducere ori de suspendare a finanţării în cazul statelor membre care nu respectă principiile statului de drept, iar această chestiune nu trebuie ignorată, ci trebuie abordată acum. Parlamentul UE este pregătit să participe la negocieri în virtutea principiului codecizional, pentru a continua construirea unei Europe a drepturilor fundamentale", insistă Legislativul Uniunii Europene.

Liderii ţărilor Uniunii Europene şi ai instituţiilor comunitare au ajuns, marţi, în a cincea zi a summitului de la Bruxelles, la un acord asupra bugetului destinat perioadei 2021-2027 şi asupra Fondului UE de relansare economică post-pandemie. Liderii europeni au aprobat un buget multianual pentru perioada 2021-2027 în valoare de 1.074 de miliarde de euro. În plus, a fost aprobat Fondul UE de relansare economică post-pandemie, în valoare de 750 de miliarde de euro, format din subvenţii nerambursabile de 390 de miliarde de euro şi din credite de 360 de miliarde de euro.

Cele două proiecte bugetare aprobate de Consiliul European trebuie să primească avizul favorabil al Parlamentului European. Parlamentul UE poate aproba ori respinge soluţia Consiliului European.

Planul prevede menţinerea condiţiei respectării normelor statului de drept în accesarea fondurilor europene. Dar, pe fondul opoziţiei vehemente exercitate de Ungaria şi Polonia, formularea referitoare la condiţionalităţi a fost generalizată. "Consiliul European subliniază importanţa protejării intereselor financiare ale Uniunii Europene. Consiliul European subliniază importanţa respectării normelor statului de drept. În acest context, va fi introdus un regim de condiţionare pentru protejarea bugetului şi a Fondului de relansare Viitoarea Generaţie UE. În acest context, în cazul încălcărilor, Comisia Europeană va propune măsuri care vor fi adoptate de Consiliul UE prin majoritate calificată", prevede acordul liderilor UE.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, consideră că flexibilizarea condiţiilor este o victorie a sa, potrivit site-ului german Tagesschau.de. La rândul său, premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, consideră drept un succes "toată arhitectura de monitorizare. Multe ţări vest-europene ceruseră un instrument mai eficient de sancţionare a statelor care încalcă valorile fundamentale ale UE.

"Elementele centrale a ceea ce se propunea iniţial sunt încă acolo", a avertizat, la rândul său, premierul Olandei, Mark Rutte. Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a confirmat ideea: "În concluziilor adoptate, ne angajăm să acceptăm şi să protejăm principiile statului de drept".

Agenţia de presă Reuters notează că liderii UE au convenit asupra "unui regim de condiţionalităţi pentru protejarea bugetului", lăsând la latitudinea Comisiei Europene să propună măsuri suplimentare.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: parlamentul european