x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Austria: Liderul extremei drepte își îndeamnă rivalii să îl lase să guverneze după victorie

Austria: Liderul extremei drepte își îndeamnă rivalii să îl lase să guverneze după victorie

de Redacția Jurnalul    |    05 Oct 2024   •   23:20
Austria: Liderul extremei drepte își îndeamnă rivalii să îl lase să guverneze după victorie
Sursa foto: Hepta/Herbert Kickl

Liderul Partidului Libertății din Austria, partid de extremă dreapta, care a câștigat alegerile parlamentare din această săptămână, a îndemnat sâmbătă celelalte partide să accepte că el ar trebui să conducă următorul guvern și le-a avertizat să nu formeze o „coaliție a perdanților”, scrie Reuters.

Partidul Libertății (FPO), eurosceptic și favorabil Rusiei, condus de Herbert Kickl, a obținut aproximativ 29% din voturi în alegerile de duminica trecută, o premieră istorică pentru un partid fondat în anii 1950 sub conducerea unui lider care a fost ofițer SS și deputat nazist.

Este încă departe de o majoritate. Aceasta înseamnă că ar trebui să formeze o coaliție pentru a controla majoritatea locurilor din parlament și a forma un guvern stabil. Singurul partid care a lăsat ușa deschisă pentru o coaliție, Partidul Popular Conservator (OVP), aflat la putere, a exclus posibilitatea de a se alătura unui guvern în care s-ar afla Kickl.

„Cred că o coaliție a învinșilor ar fi un semnal absolut fatal pentru alegători”, a declarat Kickl într-o declarație făcută presei după ce s-a întâlnit vineri cu președintele Alexander Van der Bellen, adăugând că ar fi o „palmă peste față” pentru electorat.

El a repetat mesajul său din seara alegerilor, potrivit căruia mâna partidului său este întinsă către celelalte patru partide din parlament și că el crede că alegătorii au acordat FPO un mandat de guvernare.

OVP se află în poziția de a fi Kingmaker, deoarece, în principiu, ar putea fie să ofere FPO o majoritate ca partener junior într-o coaliție de guvernare, fie să conducă o coaliție separată, în trei direcții, cu social-democrații (SPO) și un partid mai mic.

Van der Bellen, un fost lider al Verzilor care supraveghează formarea guvernelor, va avea întâlniri individuale cu liderii partidelor în ordinea în care aceștia au ieșit în alegeri.

El urmează să se întâlnească luni cu cancelarul OVP, Karl Nehammer, și cu liderul SPO, Andreas Babler, pentru a încheia marți cu liderii partidului liberal Neos și ai Verzilor de stânga.

Kickl a dat puține detalii despre întâlnirea sa cu Van der Bellen, care și-a exprimat rezervele cu privire la Kickl și a sugerat că ar putea să nu îl lase să intre în guvern.

(sursa: Mediafax)

×