Cod roşu de alegeri parlamentare anticipate noi în Republica Moldova! Motivul rămâne cel vechi – imposibilitatea alegerii şefului statului. Comuniştii din opoziţie refuză categoric să voteze candidatul alianţei de guvernare şi taie toate pârghiile ca preşedintele să poată fi ales fără ei, prin amendarea Constituţiei. Liderii coaliţiei de guvernare spun că soluţiile s-au cam iepuizat.
Comuniştii caută să exploateze la maximum complicaţiile economice apărute odată cu majorarea preţului la gazele naturale de către "Gazprom”. Majorarea tarifelor la gaze a condus la scumpiri dramatice în lanţ, pentru o majoritate a populaţiei care trăieşte cu doar 1 euro pe zi. Opoziţia comunistă încearcă acum să transforme această nefericită situaţie în miză electorală, deşi contractul provocator de şocuri sociale cu "Gazprom” a fost semnat de ex-premierul comunist Zinaida Greceanîi încă în decembrie 2006.
Invocând creşterea preţurilor, opoziţia comunistă a cerut demisia tuturor miniştrilor din blocul social-economic şi a guvernatorului Băncii Naţionale a Moldovei. Iar pentru a se asigura că guvernarea nu va putea evita alegerile anticipate noi, comuniştii şi-au retras iniţiativa legislativă care prevedea modificarea Constituţiei în sensul alegerii şefului statului cu majoritate simplă în Parlament. Alianţa intenţiona să examineze această iniţiativă legislativă chiar la următoarea şedinţă a Parlamentului.
Oficial, comuniştii pledează pentru evitarea alegerilor anticipate, dar o fac numai de faţadă, ca să nu fie sancţionaţi de electoratul dezgustat deja de precedentele două scrutine anticipate. în realitate, toate acţiunile lor urmăresc eşuarea alegerilor prezidenţiale şi, prin aceasta, provocarea unui nou scrutin anticipat pe care ei speră să-l câştige. Pentru a-şi justifica din punct de vedere electoral sabotajul, Partidul Comuniştilor înaintează condiţii confuze şi inacceptabile pentru coaliţia de guvernare. De exemplu: pledează pentru o coaliţie largă, dar refuză funcţiile oferite de putere. Spun că nu-l doresc pe liderul PD, Marian Lupu, preşedinte al Republicii Moldova, cer ca la funcţia supremă în stat să fie înaintat un candidat apolitic, dar în acelaşi moment spun că nici asta nu le convine, deoarece, potrivit comunistului Iurie Muntean: "acest candidat va avea suficient timp să fie corupt politic de către partide”.
Adică preşedintele oricum nu va fi neutru. Reiese că PCRM nu-şi acceptă nici măcar propriile condiţii de depăşire a crizei politice, iar aceasta înseamnă că vor boicota alegerea preşedintelui şi, astfel, vor obţine alegeri anticipate noi peste un an. Analistul politic, Igor Boţan, susţine că "Partidul Comuniştilor întotdeauna a pornit de la propriile interese, dar a încercat să-şi camufleze comportamentul invocând interesul naţional”. De fapt, precizează analistul, asistăm la o "talibanizare” a acestui partid şi sugerează că acţiunile de genul jurământului semnat de deputaţii comunişti, prin care se obligă să voteze "în strictă corespundere cu deciziile colective ale partidului”, ar trebui examinate de Ministerul Justiţiei.
Consiliul Alianţei pentru Integrare Europeană va analiza situaţia de impas determinată de refuzul comuniştiilor de a dialoga cu puterea. Soluţii au mai rămas foarte puţine. Una dintre ele ar fi organizarea unui nou referendum concomitent cu alegerile locale generale care vor avea loc la vară. "Ideea organizării în paralel cu alegerile locale generale a unui referendum pentru modificarea Constituţiei, ca preşedintele să poată fi ales cu 51 de voturi ale deputaţilor, poate să capete contur”, a menţionat preşedintele de onoare al PD, deputatul Dumitru Diacov.
Altă soluţie ar fi modificarea Legii cu privire la alegerea preşedintelui, astfel încât toţi deputaţii să fie obligaţi să participe la alegerile prezidenţiale - adică, să intre în cabina de vot secret şi să voteze "pro” sau "contra”. în aceste condiţii, conducerea PCRM nu va mai avea posibilitate să controleze cum au votat proprii deputaţi şi s-ar putea ca, în condiţiile votului secret, unii să voteze pentru candidatul alianţei.