Duminică se împlinesc patru ani de la protestele anticomuniste de la Chişinău, care s-au soldat cu devastarea preşedinţiei şi parlamentului, cel puţin o persoană decedată şi sute de tineri arestaţi, care au acuzat că au fost torturaţi de poliţişti în timpul detenţiei. Deşi atât fosta, cât şi actuala guvernare de la Chişinău s-au declarat interesate de depistarea adevăraţilor autori ai acestor acţiuni, până acum nu există nici o versiune oficială în acest sens.
Considerate ca fiind unul din principalele impulsuri care au contribuit la venirea actualei conduceri de la Chişinău la putere, după mai bine de opt ani de guvernare comunistă, protestele din aprilie 2009 nu mai atrag atenţia autorităţilor, chiar dacă această dată a fost declarată de parlament Ziua Libertăţii. În acest an în centrul Chişinăului vor avea loc doar câteva manifestări la care va participa conducerea Primăriei Chişinăului şi reprezentanţi ai Partidului Liberal, precum şi un miting de protest coordonat de o organizaţie de tineri creată recent. Reprezentanţi ai societăţii civile vor organiza un marş prin faţa instituţiilor de drept pentru a determina autorităţile să-i pedepsească pe vinovaţii maltratărilor care au urmat protestelor.
Procuratura Generală a anunţat că din cele peste 70 de cauze penale pornite împotriva celor care au maltratat protestatarii, au fost condamnaţi 14 poliţişti.
Politicienii şi autorităţile de la Chişinău critică faptul că până acum nu s-a făcut lumină în privinţa acestor proteste care au condus la distrugerea sediilor parlamentului şi preşedinţiei, care nu au fost reparate nici până astăzi. Unii susţin că adevărul nu va fi aflat niciodată.
La 7 aprilie 2009, în urma alegerilor parlamentare câştigate de comunişti, câteva zeci de mii de tineri s-au adunat în Piaţa Marii Adunări Naţionale, dar în scurt timp, mitingul paşnic s-a transformat în violenţe. O parte dintre participanţi au atacat sediile preşedinţiei şi parlamentului, i-au atacat cu pietre pe poliţişti, iar ulterior parlamentul a fost devastat, unele birouri au fost incendiate şi poliţia practic nu a opus rezistenţă. Poliţia a intervenit în forţă abia noaptea, când în centrul Chişinăului mai erau câteva zeci de persoane. Ulterior sute de tineri au fost arestaţi, acuzând mai târziu că au fost maltrataţi de poliţie, iar un tânăr a decedat în urma bătăilor.
Protestele din 7 aprilie, dar mai ales maltratările care le-au urmat au scindat şi mai mult societatea şi partidele politice, ducând la alegeri parlamentare anticipate, în urma cărora Partidul Comuniştilor a trecut în opoziţie.
agerpres.ro