x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pauză de alăptat pentru taţii din Spania

Pauză de alăptat pentru taţii din Spania

de Irina Cristea    |    01 Oct 2010   •   00:00

Spaniolii care au devenit de curând tătici au dreptul să le ceară angajatorilor o pauză zilnică de o oră pentru a alăpta copilul. Chiar în condiţiile în care mama bebeluşului nu lucrează. De asemenea, ei vor avea dreptul la un program de lucru redus cu jumătate de oră în primele nouă luni de viaţă ale nou-născutului, relatează The Telegraph.



Decizia aparţine Curţii Europene de Justiţie, magistraţii europeni stabilind că legea aflată în vigoare în Spania îi discriminează pe taţi prin faptul că doar mamele au dreptul la astfel de pauze şi la program redus. În prezent, tăticii au dreptul la astfel de beneficii doar dacă soţiile sau partenerele lor au revenit la muncă.

Curtea din Luxemburg s-a pronunţat în urma sesizării făcute de Pedro Manuel Roca Alvarez, căruia angajatorul i-a respins cererea de a fi învoit o oră în fiecare zi pentru alăptarea copilului. Motivaţia angajatorului a fost aceea că mama micuţului lucrează de acasă. Curtea Europeană a apreciat că un astfel de refuz le-ar forţa pe mamele care lucrează de acasă să îşi reducă volumul de muncă doar pentru că partenerul nu le poate veni în ajutor, împărţind atribuţiile de îngrijire a copilului.

"A nu le oferi taţilor aceleaşi drepturi şi facilităţi ca cele acordate mamelor ar putea menţine bărbaţii într-un rol mai puţin important decât cel al mamelor în exercitarea îndatoririlor părinteşti", a motivat Curtea.

×
Subiecte în articol: externe