x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pe urmele ucigasilor

Pe urmele ucigasilor

de Radu Croitoru    |    21 Iul 2005   •   00:00
Pe urmele ucigasilor

Politia britanica ii cauta in continuare pe responsabilii atentatelor din 7 iulie, iar serviciile de securitate de la Londra supravegheaza cu strictete toti musulmanii din Marea Britanie.

Politia din Pakistan a arestat un important membru al retelei Al-Qaeda, banuit ca ar avea legatura cu atacurile comise la 7 iulie la Londra. Informatia, publicata de cotidianul The Times, a fost dezmintita la cateva ore de serviciile de securitate pakistaneze. Potrivit cotidianului britanic, teroristul Al-Qaeda s-a numarat printre persoanele arestate in timpul raidurilor din Lahore si Karachi, fiind interogat cu privire la presupusul rol pe care l-ar fi avut in comiterea atentatelor din 7 iulie.

SE STIA. Arestarile au avut loc in contextul publicarii unui raport secret, potrivit caruia sefii serviciilor de informatii britanice au avertizat, cu trei saptamani inainte, ca in Marea Britanie exista o grupare care are intentia si capacitatea de a ataca tara. Ancheta s-a impotmolit in momentul in care primele informatii ale politiei conduceau la ideea ca atentatele au fost orchestrate de un strain, originar din Anglia, care ar fi intrat pe teritoriul tarii cu doar cateva saptamani inainte de atacuri si ar fi parasit Londra cu doua-trei ore inainte de atentate. Pe de alta parte, surse din serviciile de securitate au declarat ca nu sunt convinse, deocamdata, ca un strain a fost creierul evenimentelor, recunoscand insa ca, initial, au avut in vedere un individ care ar fi calatorit in Marea Britanie, fiind nevoite sa roage autoritatile pakistaneze pentru a-l localiza.

FARA PRECEDENT. Guvernul britanic intentioneaza acum sa organizeze unitati speciale ale politiei care vor urmari musulmanii din intreaga tara pentru a-i putea identifica mai usor pe eventualii extremisti periculosi. Presa de la Londra scrie ca asa-numitele "unitati de contact", care vor fi compuse din ofiteri de politie, vor fi instalate in principalele regiuni ale Marii Britanii. Ratiunea unei astfel de urmariri fara precedent este buna cunoastere a comunitatilor musulmane si chiar ferirea acestora de eventualele atacuri ale extremistilor periculosi. The Guardian scrie ca una dintre aceste unitati speciale a fost instalata la Londra si ca se afla deja pe urma unor grupari care recruteaza tineri pentru razboiul sfant.

×
Subiecte în articol: externe