x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pentagonul avertizează: Rusia va pune la încercare NATO

Pentagonul avertizează: Rusia va pune la încercare NATO

03 Mai 2014   •   08:55
Pentagonul avertizează: Rusia va pune la încercare NATO

Statele membre NATO trebuie să îşi sporească bugetele consacrate apărării, în pofida dificultăţilor financiare, pentru a face faţă Moscovei, care, "pe termen lung", va încerca să "pună la încercare" Alianţa Nord-Atlantică, conform şefuluil Pentagonului.

 
În faţa acţiunilor Rusiei în Ucraina, NATO a reacţionat cu "forţă şi voinţă" pentru reasigura apărarea statelor membre est-europene vecine Rusiei, s-a felicitat Chuck Hagel într-un discurs susţinut în faţa Wilson Center, un centru de reflecţie de la Washington.
 
"Dar, pe termen lung, trebuie să ne aşteptăm ca Rusia să pună la încercare logica alianţei noastre, energia noastră, angajamentul nostru", a avertizat el.
 
Alipirea Crimeei şi mişcarea prorusă din estul Ucrainei, regizate de Moscova, potrivit occidentalilor, "amintesc de primul sens al NATO".
 
După 1991, Alianţa Nord-Atlantică a căutat "parteneriatul, nu conflictul, cu Rusia", în opinia sa.
 
Dar, "astăzi, NATO trebuie să fie pregătită să revizuiască principiile de bază ale relaţiei sale cu Rusia", a explicat şeful Pentagonului.
 
Aceste acţiuni tipice Războiului Rece obligă statele membre NATO să sporească bugetele consacrate apărării.
 
"Liderii Guvernelor noastre trebuie să înţeleagă consecinţele tendinţelor actuale de scădere a cheltuielilor în domeniul apărării şi să ajute la depăşirea impasului bugetar", a declarat el.
 
"Astăzi, PIB-ul Americii este de trei ori mai mic în comparaţie cu cel al tuturor celor 27 de aliaţi din NATO, însă America cheltuie de trei ori mai mult pentru apărare decât aliaţii săi", a constatat Chuck Hagel.
 
În 2013, doar patru state membre NATO (Statele Unite, Estonia, Grecia şi Marea Britanie) atingeau sau depăşeau pragul de 2% din PIB consacrat apărării cerut de Alianţa Nord-Atlantică. Bugetul militar al Statelor Unite era pe atunci de 735 de miliarde de dolari, faţă de un total de 288 de miliarde pentru celelalte 27 de state membre NATO, potrivit statisticilor Alianţei.

×
Subiecte în articol: nato buget apărare Rusia