x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pentru Bruxelles, situaţia din Japonia este “o adevărată catastrofă”

Pentru Bruxelles, situaţia din Japonia este “o adevărată catastrofă”

de Marina Constantinoiu    |    16 Mar 2011   •   18:37

Comisarul european pentru Energie, Günther Oettinger, s-a declarat din nou preocupat de situaţia de la centrala nucleară de la Fukushima, vorbind despre “o adevărată catastrofă” şi reafirmând că situaţia nu se mai află sub control, informează AFP.

“Se poate spune că această instalaţie nu mai este controlată”, a spus Oettinger în faţa unei comisii a Parlamentului European, la Bruxelle, după ce anterior vorbise despre “apocalipsa” în Japonia. “Japonezii folosesc pompe pentru incendii, se încearcă deversarea de apă din hidravioane, nu mai ştiu cum să iasă din situaţia asta”, a adăugat acesta, subliniind că este vorba despre “o adevărată catastrofă”. “Cu siguranţă, în orele care vin, mă aştept la evoluţii catastrofale şi la riscuri pentru viaţa oamenilor din insulă”, a declarat comisarul german. “Privim cu oroare imaginile care ne parvin din Japonia şi mă tem că nu suntem încă la finalul acestei tragedii, a acestei catastrofe internaţionale”, a spus comisarul pentru Energie. El a criticat, totodată, răspunsul autorităţilor japoneze la accidentul nuclear de la Fukushima, făcând referire la “divergenţe” între compania de electricitate japoneză Tokyo Electric Power (TEPCO), care exploatează reactoarele nucleare afectate de seismul de vineri, şi Guvernul nipon.

“Până în prezent, aveam o impresie foarte bună despre competenţa tehnică şi despre fiabilitatea japonezilor; poate că va trebui revizuite acest punct de vedere al nostru şi analizele noastre, pentru că există incoerenţe, nu trebuie decât să le constaţi”, a mai spus el.

×