x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pentru prima dată în istorie, cetăţenii albi reprezintă mai puţin de 60% din populaţia SUA

Pentru prima dată în istorie, cetăţenii albi reprezintă mai puţin de 60% din populaţia SUA

13 Aug 2021   •   21:00
Pentru prima dată în istorie, cetăţenii albi reprezintă mai puţin de 60% din populaţia SUA

Pentru prima dată în istorie, cetățenii albi reprezintă mai puţin de 60% din populaţia SUA, în timp ce mai mult de 4 din 10 locuitori se identifică ca fiind multirasiali sau de culoare, conform rezultatelor recensământului SUA din 2020, relatează Financial Times.

Rezultatul sondajului, realizat o dată la 10 ani, „arată că populaţia SUA este mult mai împărţită din punct de vedere etnic şi rasial decât în trecut”, declară Nicholas Jones, director şi consilier principal pentru cercetare şi informare etnică şi rasială a Biroului de recensământ al SUA.

Datele au ilustrat, de asemenea, măsura în care termeni precum „majoritate” şi „minoritate” – folosiţi de Biroul de recensământ – sau „alb” şi ”non-alb” nu mai reflectă demografia diversă a ţării.

Datele au confirmat estimările anterioare ale unei scăderi a populaţiei albe din SUA, de la 223,6 milioane în 2010, la 204,3 milioane în 2020, o scădere de 8,6%.

Oamenii care s-au identificat ca hispanici sau latini, al doilea grup ca mărime, au crescut cu 23% în deceniul trecut. În California, comunitatea de hispanici/ latini a devenit pentru prima dată majoritară.

În timp ce majoritatea comitatelor au o populaţie albă semnificativă, rezidenţii „ne-albi” au constituit cea mai mare parte a populaţiei din 289 de comitate, în creştere faţă de 260 în 2010. La nivel naţional, în 2020, au existat şanse de 61,1% ca două persoane alese la întâmplare să provină din grupuri etnice şi rasiale diferite, potrivit calculelor Biroului de recensământ, în creştere de la 54,9% în 2010.

Datele au arătat, de asemenea, o creştere record a cetăţenilor multirasiali, de la 1,9% în 2010, la 4,1% în 2020.

Deşi din 2010 numărul americanilor care s-au indentificat ca albi a scăzut cu 8,6%, numărul cetăţenilor care s-au identificat ca albi în combinaţie cu o altă rasă a crescut cu 316% în aceeaşi perioadă.

Datele au arătat, de asemenea, o scădere de aproape 13% a numărului de copii albi, un „declin greu”, conform tabelelor realizate de William Frey, demograf al Brookings Institution. Ponderea copiilor albi a scăzut la 47,3%, a spus el, pentru prima dată în istorie când numărul lor a scăzut sub 50%.

Între timp, numărul copiilor americani a scăzut cu puţin peste 1 milion, un „declin modest” de 1,4%, a declarat Frey. El a adăugat că o creştere în rândurile copiilor asiatici, latini şi multirasiali aproape a compensat declinul copiilor albi. Numărul copiilor de culoare şi indieni americani/ nativi din Alaska a scăzut uşor.

52% din toate comitatele au avut populaţii mai mici în 2020 decât în 2010, scăderile concentrându-se în comitatele cele mai mici, în timp ce creşterea s-a concentrat în principal în oraşele mari. Cele mai mari 10 oraşe au fiecare mai mult de 1 milion de oameni. Dintre acestea, Phoenix, Arizona s-a extins cel mai rapid, cu o creştere a populaţiei de 11,2% în deceniul trecut.

Unii cercetători şi avocaţi au pus sub semnul întrebării acurateţea numărării. Un recensământ inexact ar putea avea efect şi asupra urmăririi evoluţiei demografice în zonele rurale cât şi în înţelegerea ratelor mortalităţii COVID-19, a declarat Alexios Santos, demograf la Penn State.

„Datele recensământului sunt folosite de toată lumea, de la o mamă care încearcă să-şi dea seama câţi copii trăiesc în cartierul ei până la agenţiile guvernamentale care încearcă să afle unde merge finanţarea”, a spus el, potrivit sursei citate.

Mediafax

×