x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Percheziții la mănăstirile Bisericii Ortodoxe Ucrainene. Ce a găsit securitatea în lăcașurile de cult

Percheziții la mănăstirile Bisericii Ortodoxe Ucrainene. Ce a găsit securitatea în lăcașurile de cult

de Redacția Jurnalul    |    23 Noi 2022   •   16:28
Percheziții la mănăstirile Bisericii Ortodoxe Ucrainene. Ce a găsit securitatea în lăcașurile de cult
Sursa foto: Hepta

Descinderile serviciilor de securitate ucrainene la mânăstirile Bisericii Ortodoxe afiliate la Patriarhia Moscovei au găsit mulți bani și literatură prorusă, scrie AFP.

Literatura prorusă era  ''folosită pentru studii în seminariile şi şcolile parohiale, inclusiv pentru propaganda ''lumii ruse'''', transmite SBU. 

Au fost găsite circa 2 milioane de grive, echivalentul a 55.000 de dolari, 100.000 de dolari și mii de ruble.

Percheziţiile au avut loc în mănăstirea ortodoxă Lavra Pecerska din Kiev, sediul principal al Bisericii Ortodoxe Ucrainene afiliate Patriarhiei Moscovei, şi la alte două mănăstiri ale aceleiaşi biserici din nord-vestul Ucrainei, bănuite de legături cu Rusia.

SBu spune că operațiunea a fost de combatere a ''activităţilor ilegale împotriva statului ucrainean. Mai mult de 350 de edificii religioase şi 850 de persoane au fost minuţios controlate''. Totodată, 50 de persoane au fost ''supuse unor interogatorii aprofundate ale contraspionajului'', printre aceste fiind şi cetăţeni ruşi.

Pe de altă parte, Patriarhia Moscovei a denunțat acțiunea  drept un ''act de intimidare'' împotriva credincioşilor ucraineni.

×